Home / AKTUELNO / AKO IZDAJETE STAN: Podnesite ovu prijavu i platite porez, KAZNE SU OGROMNE ako to ne uradite!

AKO IZDAJETE STAN: Podnesite ovu prijavu i platite porez, KAZNE SU OGROMNE ako to ne uradite!

obrazacJedna od aktivnosti u cilju otkrivanja izbegavanja plaćanja poreza jeste i Poreski alarm, putem kojeg može da se prijavi lice za koje se sumnja da ostvaruje, a ne prijavljuje prihode po osnovu izdavanja nepokretnosti u zakup, a sumnjive slučajeve građani mogu da prijave

Poreska uprava Srbije pozvala je građane koji zarađuju na osnovu izdavanja nekretnina da podnesu odgovarajuću poresku prijavu i plate pripadajući porez, a ako budu utvrđene nepravilnosti poreskim obveznicima će biti naloženo da ih otklone.

– Gradani koji poseduju nekretnine, dužni su da odmah posle sklapanja ugovora o njihovom zakupu, prijave da su po tom osnovu počeli da ostvaruju prihode – rečeno je Tanjugu u Poreskoj upravi.

Kako bi motivisali stanodavce da plate porez na izdavanje, poreznici su izradili flajere, a pozivali su i građane da, putem Poreskog alarma, prijavljuju one na koje sumnjaju da imaju stanare, a na to ne plaćaju porez.

– Jedna od aktivnosti u cilju otkrivanja izbegavanja plaćanja poreza jeste i Poreski alarm, putem kojeg može da se prijavi lice za koje se sumnja da ostvaruje, a ne prijavljuje prihode po osnovu izdavanja nepokretnosti u zakup – rekli su u Poreskoj upravi, uz opasku da sumnjive slučajeve građani mogu da prijave na web adresama www.poreskialarm.rs i poreskialarm.gov.rs.

Poreznici poručuju stanodavcima da poreske prijave PP OPO podnose prema mestu prebivališta u roku od 30 dana, nakon što zaključe ugovor o zakupu ili podzakupu, a formulare za prijavu mogu da preuzmu sa sajta ove institucije.

Uz prijavu se prilaže i ugovor o zakupu.

Ukoliko stanodavac nije podneo poresku prijavu, a Poreska uprava ima saznanja da ostvaruje prihode po tom osnovu, poreznici će ta saznanja proveriti, a zatim i “utvrditi zakonitosti i pravilnosti ispunjavanja poreske obaveze”.

– Ako se u poreskoj kontroli utvrde nepravilnosti ili propusti, poreskom obvezniku se nalaže da ih otkloni – objašnjavaju.

Poreska uprava, kako su naveli, preduzima značajne aktivnosti kako bi poreski obveznici koji žele da poštuju zakon to mogli jednostavno i lako da urade, kao i aktivnosti na obezbeđivanju izvršenja koja su usmerena na one koji uporno ne izvršavaju obaveze i ne poštuju propise.

Pozivamo sve koji izdaju stanove da jednim klikom na PPOPO-Prijava.xsd podnesu poresku prijavu. Ukoliko vam nije najjasnije kako da ga popunite pogledajte video uputstvo za PP OPO.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT RUSIJE I ZAPADA JE NEIZBEŽAN- RUSIJA IMA ORUŽJE I SPREMNA JE

Otvoreni vojni sukob između Rusije i kolektivnog Zapada je već neizbežan. Ovo je u intervjuu …