Home / AKTUELNO / Ako nešto izgubite u kontejneru, možda nećete imati pravo da ga vratite: Sve što se nađe unutar metalnih kutija, ima samo jednog vlasnika

Ako nešto izgubite u kontejneru, možda nećete imati pravo da ga vratite: Sve što se nađe unutar metalnih kutija, ima samo jednog vlasnika

kontejner

Nekoliko udruženja građana pokrenulo je inicijativu da se ukine odluka JKP “Čistoća” da angažuje patrole koje obilaze kontejnerska mesta u Novom Sadu i čuvaju ih od oštećenja i krađa.

– Poslove sakupljanja i transporta otpada u lokalnoj samoupravi regulišu Zakon o komunalnim delatnostima i Zakon o upravljanju otpadom. Prema tim propisima, sve ono što se nalazi u kontejneru vlasništvo je JKP „Čistoća“, odnosno Grada Novog Sada – kažu za naše medije iz “Čistoće” .

Naime, u celoj državi, pa tako i u Novom Sadu postoje mnoge moćne privatne kompanije, koje dolaze do sekundarnih sirovina na nelegalan i kriminalan način, organizujući sakupljače sekundarnih sirovina koji im predaju otpad koji ukradu iz kontejnera.

– Ove bogate kompanije, malim sumama novca, u gotovini, nagrade sakupljače sekundarnih sirovina, a nakon toga sirovine prerađuju i prodaju po daleko višoj ceni.

Na račun imovine građana Novog Sada ove kompanije stiču ogromnu dobit, pritom zaobilazeći porez i kršeći Zakon o upravljanju otpadom, jer nemaju nijedan validan dokument o poreklu otpada i njegovom kretanju do njih, niti sakupljači sekundarnih sirovina imaju transportni list, što je zakonska obaveza, kao ni transportnu dozvolu – navode u Čistoći.

– Čistoća će istrajati u svojoj odluci da zaštiti imovinu grada i spreči kriminalno bogaćenje privatnih kompanija koje preprodaju ukradene sekundarne sirovine, na račun naših sugrađana.

– Patrole koje smo angažovali neće praviti problem građanima koji odnose iz kontejnera ono što ne spada u sekundarne sirovine od čega budžet grada ima prihod, ali će

sprečiti krađu PET ambalaže, stakla, kartona i aluminijuma i reagovaće u slučaju da se smeće razbacuje i naš grad prlja.

– Osim toga, podnećemo krivične prijave protiv vlasnika privatnih kompanija koje se protivzakonito bogate na štetu svih naših građana, kao i prijave inspekcijama koje treba da utvrde na koji način su stekli sekundarne sirovine.

– Odlukom o održavanju čistoće povereno nam je da obezbedimo trajno i nesmetano održavanje čistoće, obaveza nam je da zaštitimo komunalnu opremu od daljih kvarova kao i da štitimo imovinu svih nas. Upravo to na ovaj način i činimo.

Apel za odbranu dostojanstva i prava na rad sakupljača sekundarnih sirovina potpisale su preko trideset organizacija i udruženja, koji najoštrije osuđuju angažovanje privatnih preduzeća, od strane Javnog komunalno preduzeća “Čistoća” , na poslovima fizičkog obezbeđivanja komunalnih kontejnera za smeće u Novom Sadu.

(Telegraf.rs)

Check Also

SNIMAK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: POGLEDAJTE ŠTA MONSTRUM RADI NA SAHRANI ĐOKIĆA (VIDEO)

Goran Džonić stajao je u pozadini. On je bio u blizini mrtvačkih kola dok je …