Home / AKTUELNO / ALARMANTNO STANJE! MAKRON HITNO POZVAO PUTINA- SITUACIJA U REGIONU OPASNO ZAOŠTRENA

ALARMANTNO STANJE! MAKRON HITNO POZVAO PUTINA- SITUACIJA U REGIONU OPASNO ZAOŠTRENA

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francusku Emanuel Makron su tokom telefonskog razgovora izrazili zabrinutost zbog pogibije iranskog generala Kasema Sulejmanija u Iraku, saopštila je pres-služba Kremlja.

– Obe strane su izrazile zabrinutost zbog pogibije komandanta Snaga za specijalne operacije ’Kods‘ Korpusa čuvara islamske revolucije Irana Kasema Sulejmanija usled raketnog napada SAD na aerodrom u Bagdadu. Konstatovano je da ta akcija može ozbiljno da zaoštri situaciju u regionu – navodi se u saopštenju.

Putin je upoznao Makrona sa tokom realizacije rusko-turskog dogovora o severoistoku Sirije i provinciji Idlibu. Oni su naglasili da treba nastaviti zajedničku borbu protiv terorizma.

Dva predsednika su se založila i za rešenje krize u Libiji mirnim putem, jer je stanje alarmantno, izrazivši podršku naporima koje preduzimaju, između ostalih, UN i Nemačka. Telefonski razgovor je održan na zahtev francuske strane.

Podsetimo, iranski general Kasem Sulejmani, koji je ranije preživeo brojne pokušaje atentata, ubijen je laserski navođenim raketama „Hellfire“ koje su ispaljene iz gotovo nečujnog drona „US MQ-9 Reaper“

Napad je izveden bez konsultacija sa Kongresom, a Amerikanci za svoj plan nisu rekli ni svojim zapadnim saveznicima. Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je napad izveden na temelju procene obaveštajnih službi sa namjerom da se spasu američki životi u regionu usred izveštaja da Sulejmani aktivno planira mnoge napade. Baš zbog tih izveštaja Donald Tramp odlučio je odmah da naredi napad bez konsultacija sa saveznicima.

Check Also

MISTERIJA SMRTI MLADIĆA U BANJIČKOJ ŠUMI: POLIO SE BENZINOM I ZAPALIO! NA GROBU RODITELJI PRONAŠLI ČUDNE ZNAKOVE (VIDEO)

Mladić Filip S. se pre nedelju dana polio benzinom i zapalio u Banjičkoj šumi. Nekoliko sati kasnije …