Home / AKTUELNO / AMERIČKI ANALITIČAR: SKOPLJE ĆE POSTATI NOVO RUSKO UPORIŠTE, A MAKEDONIJA – REPUBLIKA SRPSKA

AMERIČKI ANALITIČAR: SKOPLJE ĆE POSTATI NOVO RUSKO UPORIŠTE, A MAKEDONIJA – REPUBLIKA SRPSKA

Američki analitičar Januš Bugajski ocenio je da je Skoplje novo rusko uporište na Balkanu kao i da Kremlj računa na to da će Makedonija postati nova Republika Srpska.

„Ukoliko se blokira makedonski put ka zapadnim institucijama, nacionalne tenzije će porasti u celom regionu. Kremlj će uložiti dodatnu energiju da ugrozi krhka demokratska dostignuća na Zapadnom Balkanu, a EU i NATO će biti sve dalji“, kazao je američki analitičar Januš Bugajski.

Bugjaski je za Pobjedu rekao da je niska izlaznost na referendumu dovela u pitanje sporazum sa Grčkom, ali i otvorena vrata NATO-a i EU.

Ukoliko se sporazum ne podrži, zemlja će biti sve više izložena etničkoj radikalizaciji, regionalnoj nestabilnosti i mešanju Moskve. Jedini izlaz Zaeva može biti pozivanje na vanredne izbore u novembru, iako to samo po sebi predstavlja rizičan predlog s obzirom na to da su nacionalisti ohrabreni bojkotom referenduma“, rekao je on.

On dodaje i da ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači postignu sporazum o promeni granica, neki albanski lideri i na Kosovu i u Makedoniji mogu da vide šansu za dalju etničku homogenizaciju, povezivanje teritorije.

„Nacionalizam, separatizam će učiniti državu veoma podložnom uticajima Rusije. Moskva u Makedoniji vidi svoje uporište za borbu protiv NATO i EU. Kremlj može računati da bi Makedonija mogla da preraste u drugu Republiku Srpsku“, kazao je on.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …