Home / AKTUELNO / Amerikanci izdali Kurde! TURSKA I AMERIKA PONOVO ZAJEDNO! ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA..?

Amerikanci izdali Kurde! TURSKA I AMERIKA PONOVO ZAJEDNO! ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA..?

Kurdske formacije Narodne zaštitne jedinice počele su povlačenje iz sirijskog grada Manbidž nakon što su Amerikanci i Turci napravili dogovor o odlasku kurdskih milicija sa te teritorije.

Pre ulaska u Siriju, Ankara je rekla da je za Tursku neprihvatljivo da postoje naoružane kurdske snage zapadno od reke Eufrat.

Kurdi su grad Manbidž uz teške gubitke osvojili od Islamske države, a Turska je više puta zahtevala njihovo povlačenje zbog čega su Amerikanci, Rusi a u nekim trenutcima i Sirijska arapska armija stvarale tampon zonu kao bi sprečavale sukob Kurda i Turaka.

Turci kurdske formacije Narodne zaštitne jedinice smatraju terorističkim organizacijama i zahtevaju da budu uklonjene, iako je reč o snagama koje naružavaju SAD. Amerikanci su ucenili Kurde na prihvatanje povlačenja kako ne bi izgubili podršku i zaštitu.

Svi detalji sporazma još nisu poznati ali se predpostavlja da će Kurdi zadržati civilnu kontrolu nad Manbidžom, ali da će njihove oružane formacije morati da se povuku na istočnu stranu Eufrata.

(Pravda)

Check Also

HTELI DA SRAVNE TERAZIJE ’99 GODINE: PRVI „TOMAHAVK“ TREBAO DA BUDE BAČEN NA CENTAR BEOGRADA I UBIJE 10.000 LJUDI

Američki general Vesli Klark, komandant NATO tokom bombardovanja SRJ 1999, hteo je da sravni Terazije …