Home / AKTUELNO / AMERIKANCI MISLE DA MOGU DA SE ODBRANE OD ARMATE: Nisu još čuli za „Sosna-U“

AMERIKANCI MISLE DA MOGU DA SE ODBRANE OD ARMATE: Nisu još čuli za „Sosna-U“

Pentagon je u strahu od pojave novog ruskog tenka „Armata“ pokrenuo operaciju masovnog opremanja svojih oklopnih jedinica savremenim tipom multispektralne kamuflaže, nove generacije, pod imenom „Barakuda“.
tenk- rusija- armata
Američka vojska u Evropi otpočela je sa testiranjem novih obrazaca perspektivne borbene kamuflaže, koja je namenjena pokrivanju oklopnih borbenih vozila, tenkova i slične tehnike. Ispitivanja su veoma složena i prilikom njih se maksimalno simulira realna borbena situacija.

Osnovna namena ove opreme je multispektralna zaštita od najnovijih tipova ruske borbene tehnike, koja je opremljena novom generacijom elektrooptičkih uređaja.

Pre svega se misli na novu generaciju ruskog borbenog oklopa koji je integrisan na platformu „Armata“ ali i na seriju borbenih oklopnih vozila kao što su „Kurganec“ i „Bumerang“, a za koje na zapadu smatraju da imaju daleko naprednije sisteme za otkrivanje i upravljanje vatrom, nego kod tenkova kao što su npr. T-90 ili T-72B3.

U tom smislu, 2. konjički puk (motorizovana pešadija) vojske SAD koji je stacioniran u Evropi, ovih je dana dobio nepoznatu količinu novog mobilnog kamuflažnog sistema „Barakuda“. On obezbeđuje značajno smanjenje optičke vidljivosti u dnevno-noćnom i infracrvenom spektru.

Po rečima švedskog proizvođača, pored gore pomenutih karakteristika „Barakuda“ značajno smanjuje otkrivanje maskiranih borbenih objekata i pomoću radara, što mu daje nevidljive, „steltne“ karakteristike. NJegova cena ne bi trebalo da premaši ¼ vrednosti borbene platforme na koju se montira.

Sve ovo u zbiru, po rečima proizvođača, značajno povećava stepen preživljavanja u borbi, i posadi daje dodatno vreme da odgovori na brojne izazove koji su sastavni deo modernog, veoma dinamičnog bojišta.

Kao osnovni model za ispitivanje mobilnog kamuflažnog sistema „Barakuda“ odabrano je borbeno oklopno vozilo „Strajker“, koji inače čini okosnicu 2. konjičkog puka. Trenutno se oprema ispituje na multinacionalnim vojnim vežbama pod pokroviteljstvom NATO-a, koje ovaj vojni savez intenzivno organizuje u cilju odbrane od navodne ruske agresije, koja bi kao cilj imala „okupaciju“ ne samo Ukrajine nego i Baltičkih država (Estonije, Letonije i Litvanije).

Ukoliko ova kamuflaža zadovolji NATO standarde tj. oceni se kao oprema koja u odnosu na postojeći nivo, značajno povećava ukupne sposobnosti oklopno-mehanizovanih jedinica NATO, očekuje se njena masovna nabavka i uključivanje u borbeni komplet snaga za rapidno reagovanje.

Ruski eksperti specijalizovani za oklopnu borbenu tehniku ističu da nikakva kamuflaža ne može u potpunosti sakriti tenk ili borbeno oklopno vozilo. Ako se pogleda kroz optiku termovizijskog uređaja, bez obzira na vrstu specijalne kamuflaže kojim je tenk prekriven (sistem „Barakuda“ ili sličan kompleks ruske proizvodnje „Nakidka“), isti ne može da u potpunosti bude nevidljiv.

Međutim, ovi sistemi uspevaju da značajno smanje vidljivost tenka na većim daljinama, kao i da putem optičke varke deformišu liniju tenka (njegov karakteristični dizajn), tako da nišandžija ne može jasno da ga razazna od drugih objekata u okruženju.

Presvlačenje jednog borbenog oklopnog vozila sa multi-spektralnom borbenom kamuflažom „Barakuda“ u proseku traje 8 časova. Ona se takođe može skinuti i zameniti drugim modelom, koji odgovara prostornom reljefu gde se izvode borbena dejstva, na primer pustinji.

Ruski vojni eksperti smatraju, da su priče oko ove kamuflaže rezultat značajnog modernizovanja ruske oklopne komponente, koja se na zapadu prati sa velikom pažnjom. U dugom vremenskom periodu (raspad SSSR-a i duboka kriza postsovjetske Rusije), zapadni tenkovi su imali značajnu prednost u odnosu na ruske, posebno kada se ima u vidu integracija savremene opreme u sistem za otkrivanje i upravljanje vatrom tenka.

U poslednje vreme na ovom planu se situacija radikalno menja. Tako npr. modernizacija ruskog tenka T-72B3 u svom osnovnom vidu obuhvata integraciju modernizovanog tenkovskog nišana „Sosna-U“, koji ima termovizijski kanal.

Ovaj nišan ima daleko veće sposobnosti od starih nišana iz doba sovjetske ere, posebno kada se ima u vidu njihova efikasnost u složenim meteo-uslovima, gde se ona pokazala kao višestruko veća.

Postoji osnovana pretpostavka da je na tenkovima „Armata“ i borbenim oklopnim vozilima familije „Kurganec“ primenjen još efikasniji sistem za otkrivanje i upravljanje vatrom, koji je po svojim parametrima trenutno najbolji u svetu.

(Ruska reč)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …