Home / AKTUELNO / AMERIKANCI UŠLI SA NOSAČIMA AVIONA U MEDITERAN- RUSI TUKU TOPOVIMA NA OBALAMA SIRIJE (VIDEO)

AMERIKANCI UŠLI SA NOSAČIMA AVIONA U MEDITERAN- RUSI TUKU TOPOVIMA NA OBALAMA SIRIJE (VIDEO)

Nekoliko snažnih eksplozija moglo se čuti u sirijskoj obalnoj provinciji Tartus, danas, kada je ruska mornarica izvodila velike vežbe u istočnom Mediteranu.

Prema jednom izvoru iz Tartusa, ruska mornarica je vodila vežbe sa sirijskom vojskom, dodajući da se oni ne bave prisustvom dva nosača aviona SAD u mediteranskim vodama.Ranije ove nedelje, dva nosača aviona SAD, sa američkim ambasadorom Džonom Hantsmanom, uplovila su u Mediteran kao pokazatelj pokazivanja snage Rusima.

– Kada imate 200.000 tona diplomatije koja krstari Mediteranom – to je ono što ja nazivam diplomatijom, ovo je diplomatija koja se kreće napred – ništa drugo ne treba reći – rekao je Hantsman za Si-En-En.

Hantsman je na brodu “Abraham Linkoln”, koji je prvi put u Sredozemnom moru. Američki ambasador navodno pokušava da pošalje poruku Rusima o njihovom ponašanju, jer su njihove intervencije u Ukrajini, Siriji, Libiji i Venecueli uznemirile Vašington.

Iako je Moskva dugo kritikovala prisustvo američke vojske u blizini svojih granica kao neprijateljski potez koji je još više zaoštrio loše odnose između dve zemlje, Hantsman je tvrdio da su takvi vojni manevri nekako neophodan preduslov za ublažavanje napetosti s Moskvom.

– Imate svo poverenje koje vam je potrebno da sednete i pokušate da pronađete rešenja za probleme koji su nas sada već godinama delili – rekao je on.

Svaka napadačka grupa flote SAD sastoji se od nekoliko brodova na čelu sa nosačima aviona i desetinama aviona. Na vežbama učestvuje ukupno 10 brodova, 130 aviona i 9.000 mornara i marinaca.

Check Also

GRČKA ZATVARA GRANICE ZA DRŽAVLJANE SRBIJE

Ministar turizma, trgovine i telekominikacija Rasim Ljajić potvrdio je za B92.net da se granice Grčke …