Home / AKTUELNO / BIH SE SPREMA ZA „HERMETIČKO“ ZATVARANJE GRANICA SA SRBIJOM- POKRENUTE ORUŽANE SNAGE

BIH SE SPREMA ZA „HERMETIČKO“ ZATVARANJE GRANICA SA SRBIJOM- POKRENUTE ORUŽANE SNAGE

Predsedništvo BiH još nije odgovorilo na dopis Saveta ministara BiH kojim je tražena saglasnost za angažovanje Oružanih snaga BiH za zatvaranje granice sa Srbijom i Crnom Gorom zbog najavljenog novog talasa migrantske krize.

Poslednju u nizu izjava o „hermetičkom zatvaranju granica“ dao je predsedavajući Saveta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

– Ako granice Evrope nastave da se hermetički zatvaraju za prolaz migranata, i BiH će ići ka hermetičkom zatvaranju svoje granice prema istočnim susedima – rekao je predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić i dodao:

„Pratićemo situaciju. Već smo zatražili od Predsedništva BiH da nam odobri angažovanje pripadnika Oružanih snaga, ali inžinjerskih jedinica, dakle, ne pripadnika s oružjem, nego onih koji će sprečiti nelegalne prelaze preko kojih dolazi do nelegalnog prolaska migranata iz Srbije – izjavio je Zvizdić pre nekoliko dana.

Kako saznajemo u Predsedištvu, sednica još nije zakazana, a kada se članovi Predsedništva upoznaju sa zahtevom, postoji velika verovatnoća da će biti odgovoreno pozitivno.

Inače, Predsednišvo BiH je vrhovni vojni komandant i nadležno je odobravanje svake aktivnosti OS BiH koja nije uobičajena, kao što bi bila ispomoć inženjerije Graničnoj policiji BiH i drugim policijskim agencijama u kontroli granice u vreme migranstke krize.

Naime, ranije je MUP Srpske takođe odobrio da jedan broj njihovih pripadnika pomogne u čuvanju istočne granice BiH, odnosno Republike Srpske.

Agnažovanje Oružanih snaga (OS) BiH protiv nadiranja migranata u BiH prvi je počeo da zagovara srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a njegov je politički termin „hermetičko zatvaranje“ granice.

Međutim, ako Predsedništvo BiH odobri angažovanje inženjerskih jedinica treba naglasiti da to neće biti naoružane vojne snage, već jedinice koje u svom sastavu imaju građevinske mašine i prevozna sredstva.

– Oni bi mogli da rade samo na zatvaranju ilegalnih graničnih prelaza, kojim sada nezakonito ulaze migranti u BiH – rekla nam je ministarka odbrane BiH Marina Pendeš.

Međutim, analitičari nemaju isto mišljenje o ovom pitanju. Vojnopolitički analitičar iz Sarajeva Đuro Kozar smatra da se dolazak vojnika ne bi sa simpatijama posmatrao s druge strane granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

– Prema Zakonu o odbrani BiH, Oružane snage nemaju nikakvih ingerencija da idu prema granici BiH, pa ni da sprečavanje dolazak velikog broja migranata – kaže Kozar.

Međutim, prema njegovim rečima, Predsedništvo BiH, kao vrhovna komanda, može da odluči da angažuje inženjerske jedinjice.

Dosta osetljivo pitanje

– Ali, pitanje je koliko u OS imamo inženjerskih mašina, odnosno šta bi te jedinice radile na granici. Vrlo je neizvesno kako bi se te jedinice ponašale. Mislim da je to dosta osetljivo pitanje – smatra on.

Kako kaže, naša vojska ima nekoliko misija, poput priprema za odbranu zemlje, učešće u mirovnim misijama, pomaganje civilnim vlastima i deminiranje.

– One su obučene i opremljene da to rade. Ali, odlazak na granicu je nešto sasvim drugo. Kada pogledam strukturu OS BiH, nemamo mnogo inženjerskih snaga. Što se tiče granice, to je dosta čudno i neobično i baš me zanima na koji način će Predsedništvo BiH da se odredi o tome. Ne mislim da će među njima biti konsenzus – kaže Kozar.

Međutim, bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić smatra da bi Predsedništvo BiH trebalo pozitivno da odgovori.

– U specifičnim situacijama Predsedništvo daje saglasnost na angažovanje OS BiH. Tu se pre svega misli na situacije vezane za elementarne nepogode, vanredne situacije, pa se i ova migranstka kriza može podvesti pod to. Ali, nisam baš siguran da će inženjerske jedinice i ovakav način praćenja ulaska migranata u BiH biti dovoljan da bi se sprečio njihov ulazak – kaže Osmić.

Vojnopolitički analitičar Hamza Višča kaže da ga raduje što su u Savetu ministara BiH „napokon shvatili da je migranstaka kriza ozbiljan bezbednosni izazov i da Granična policija i druge policijske agencije ne bi trebalo da budu samo skretničari“.

– Ne raspravlja se o tome da li se OS BiH šalju na granicu. Postoji zakonski osnov da se vojska može upotrebiti na celoj teritoriji BiH, kao i za pružanje pomoći civilnim organima vlasti u slučaju elementarnih nepogoda i sličnih situacija kao što je ovo – smatra Višća.

Službi za poslove sa strancima BiH od 1. januara do 1. aprila 2019. prijavljeno je 3.805 nezakonitih migranata. Nameru za podnošenje zahteva za azil u ovom periodu iskazalo je 3.446 osoba, a zahtev za azil podnelo je njih 77. Najviše migranata je iz Pakistana (29,5 odsto), Sirije (11,9 procenata), Iraka 11,8, Alžira 10,7 i Maroka 8,9 odsto.

Novi talas migranata

Međutim, situacija bi uskoro mogla da postane mnogo komplikovanija jer se očekuje sa ovog proleća ka zapadnoj Evropi krene novi talas migranata s istoka, i to preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore, Srbije i BiH.

Na novu izbegličku krizu u Evropi upozorio je i ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl. Kako prenosi Tanjug, u pismu evropskim komesarima Dimitrisu Avramopulosu, Johanesu Hanu i Ginteru Etingeru zatražio je mere predostrožnosti, od kojih bi jedna morala biti pomoć zemljama Zapadnog Balkana u izgradnji sistema za povratak migranata kojima nije potrebna zaštita.

Kikl je napisao da ne želi da se ponovi situacija da EU skrštenih ruku samo prati događanja oko masovne migrantske krize, kao što je činila 2015. godine.

– Samo Evropa koja štiti svoje granice ostaje time delotvorna i može podsticati vrednosti i štititi i pomagati onima kojima je pomoć potrebna – podvukao je Kikl.

On je u pismu ukazao na informacije o jasnom rastu migracije duž balkanske i istočne mediteranske rute. S tim u vezi podsetio je na upozorenje Evropolovog Centra za borbu protiv ilegalne migracije, prema kojem se priprema veliki talas migracije iz Turske ka Evropi.

Check Also

ŠOK ANALIZA NEMAČKOG ANALITIČARA: IDUĆE GODINE ODLAZI MERKEL- POČINJE ALIJANSA SA RUSIJOM I KINOM- OVO SE SPREMA SAD

Nemački politički analitičar Alekander Rar smatra da će 2021. godina biti prekretnica za Nemačku. Iako …