Home / AKTUELNO / Britanci podsetili ceo svet da je ruska „CAR BOMBA“ 3,5 hiljada puta jača od američke bombe bačene na Hirošimu (VIDEO)

Britanci podsetili ceo svet da je ruska „CAR BOMBA“ 3,5 hiljada puta jača od američke bombe bačene na Hirošimu (VIDEO)

eksplozija-bomba-radijacija

Britanski list Daily Star u kontekstu medijske prašine koju je podigla američka „majka svih bombi“ bačena na teroriste ID u Avganistanu podsetio na Car bombu.

Britanski list Daily Star u svom medijskom osvrtu na „majku svih bombi“ koju su SAD ovih dana primenile protiv terorističke organizacije Islamska država, objavio je tekst u kome podseća da Rusija poseduje Car bombu razvijenu još u sovjetsko vreme, a poznatu i pod nazivom Veliki Ivan.

Kako naglašava list nakon što je Vašigton bacio „majku svih bombi“ na Avganistan mnoge zemlje počele su da saopštavaju da upravo one poseduju najjaču bombu.

U tom kontekstu britanski tabloid podsetio je da se najjačom bombom u ruskom arsenalu smatra Car bomba koja je 3,5 hiljada puta jača od bombe koju su SAD bacile na Hirošimu.

List podseća da srećom bomba nikada nije upotrebljena u borbenim uslovima, a testiranje je obavljeno 1961. godine na nuklearnom poligonu na ruskom arhipelagu Nova Zemlja.

Prema nekim informacijama vatrena kugla obrazovana tokom testiranja mogla se videti na udaljenosti od preko hiljadu kilometara, kao i oblak u obliku pečurke, sedam puta viši od Mont Everesta.

Testiranje su u prošlom veku osudile mnoge zemlje uključujući SAD i Veliku Britaniju, a Veliki Ivan se danas nalazi u Muzeju, piše portal Vzglяd.

Prošlog četvrtka Amerikanci su prvi put u borbenim uslovima primenili fugasnu avio-bombu GBU-43, koja po svojoj razornoj moći predstavlja najjače konvencionalno oružje koje se nalazi u armiji SAD.

U napadu na pripadnike takozvane Islamske države likvidirano je 36 terorista, a video snimak primene „majke svih bombi“ osvanuo na mreži.

Pogledajte video:

(Ruska reč)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …