Home / AKTUELNO / BRITANCI U PANICI! ŠKOTI NAJAVLJUJU RAZLAZ: „POSTOJI SAMO JEDNO REŠENJE: NEZAVISNA ŠKOTSKA!“

BRITANCI U PANICI! ŠKOTI NAJAVLJUJU RAZLAZ: „POSTOJI SAMO JEDNO REŠENJE: NEZAVISNA ŠKOTSKA!“

„Izlazak Britanije iz Evropske unije je ozbiljan problem za Škotsku, za koju je jedino rešenje njena nezavisnost u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo“, izjavila je škotska premijerka Nikola Sturdžen, na konferenciji njene Škotske nacionalne partije (SNP), prenosi Rojters.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, Sturdženova je izjavila da ne može da očekuje da poslanici njene Škotske nacionalne partije podrže bilo kakav aktuelni oblik dogovora o „bregzitu“ kada bude iznet u parlamentu.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da očekuje da će britanska premijerka Tereza Mej postići „sklepani dogovor“ o izlasku iz Evropske unije.

Takav ishod bi bio neprihvatljiv, naglasila je ona, preneosi Tanjug.

U Edinburgu je u subotu održana protestna šetnja za nezavisnost Škotske od Velike Britanije, a prema procenama, na skupu je učestvovalo oko 20.000 građana.

Učesnici šetnje okupili su se u parku u blizini škotskog parlamenta, a nosili su plave zastave Škotske i kiltove, preneo je tada Rojters.

Škotska nacionalna partija (SNP) podržava otcepljenje od Britanije i ima skoro polovinu mesta u parlamentu.

Škoti su na referendumu održanom u Velikoj Britaniji 2016. godine glasali za ostanak u Evropskoj uniji, ali Britanija je izglasala izlazak.

Prema istraživanjima, oko 45 odsto Škota želi nezavisnost od Velike Britanije, a premijerka Sturdžen koja vodi Škotsku nacionalnu partiju (SNP) najavila je da će svoj predlog o novom referendumu o nezavisnosti objaviti kada budu jasni uslovi „bregzita“.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …