Home / AKTUELNO / BRITANIJA POČINJE PROIZVODNJU VAKCINE PROTIV KORONE- ZASNOVANA NA „BEZOPASNOM“ VIRUSU ŠIMPANZE KOME JE DODAT SARS-COV-2 GEN

BRITANIJA POČINJE PROIZVODNJU VAKCINE PROTIV KORONE- ZASNOVANA NA „BEZOPASNOM“ VIRUSU ŠIMPANZE KOME JE DODAT SARS-COV-2 GEN

Velika Britanija od sledeće nedelje počinje proizvodnju vakcine protiv korona virusa, uprkos što još nije klinički testirana – direktor Instituta Džener u Oksfordu Adrian Hil.

Prema njegovim rečima, do septembra se planira proizvodnja milion doza vakcine pod nazivom ChAdOx1 nCoV-19.

Paralelno sa proizvodnjom obavljaće se testiranje vakcine prenosi Sky News.

Hil je naglasio da da je procenjena efikasnost vakcine 80 odsto.

Vakcina je zasnovana na bezopasnom virusu šimpanze kome je dodat SARS-COV-2 gen.

Hil je ustvrdio da je takva tehnologija i ranije potvrđivala svoju efikasnost u borbi protiv drugih bolesti.

Prema SZO, širom sveta se raie na stvaranju 70 vakcina protiv koronavirusa.

Stručnjaci u različitim zemljama smatraju da se vakcina, uzimajući u obzir sve potrebne testove,  može pojaviti u proizvodnji za godinu i po dana.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio je da su pretklinička ispitivanja vakcina protiv korona virusa u njegovoj zemlji u toku i da daju ohrabrujuće rezultate.

BUDE li napravljena prebrzo i bez temeljnog testiranja – vakcina protiv korona virusa može izazivati autoimunu bolest, rekao je profesor Univerziteta u Tel Avivu Jehuda Šenfeld.

On predlaže da se po završetku pandemije uspostave međunarodna pravila za ponašanje u situacijama pandemija. Prateći propisi trebalo bi, po njegovom mišljenju, da predvide da putnici u avionima lete sa zaštitnim maskama, da na aerodromima postoje opremljene posebne prostorije za izolovanje onih koji dolaze iz zemalja u kojima ima zaraženih ljudi.

Šenfeld je naglasio da pandemiju korone smatra posebnom zato što taj virus ima „šiljke“ koji mu omogućavaju da se zakači za receptore na sluzokoži, zbog čega je 20 puta zarazniji od SARS-a i MERS-a, koji su prethodno pogodili čovečanstvo.

On ukazuje i na sposobnost korona virusa da brzo uništi sluznicu disajnih puteva, što na kraju vodi upali pluća što je posebno opasno za starije osobe koje imaju dodatne bolesti pluća i srca.

Za mogućnost da je taj virus stvoren veštački Šenfeld kaže da je „političko pitanje“. Tvrdnje da je to biološko oružje nazvao je „lažnim vestima“, ali je priznao da ne raspolaže sa dovoljno podataka da bi bio kategoričan.

Za vakcinu protiv korone rekao je:

– Da biste proizveli vakcinu, potreban vam je imunogen – protein iz samog virusa. Ideja je jednostavna: unosite vakcinu u ljudsko telo i na taj način stvarate reakciju imunološkog sistema protiv tog proteina, a samim tim i protiv samog virusa.

I telo počinje da stvara antitela koja mu omogućavaju da se zaštiti. Naš predlog je da se koriste imunogeni peptidi koje smo analizirali sa profesorkom Dariom Canduk iz Italije. Jedinstveni su za koronavirus, a neće izazvati autoimunu bolest“.

(Sky news, Fakti)

Check Also

AUTOM POKUŠAO DA PROBIJE BLOKADU, NAGAZIO ČOVEKA, A ONDA JE NASTAO HAOS (VIDEO)

Tokom blokade saobraćajnice kod Pupinovog mosta u Zemunu došlo je u jednom trenutku do tuče. …