Home / AKTUELNO / BRITANSKE SLUŽBE OTKRILE: „Brutalne albanske bande kontrolišu trgovinu drogom, za transport kokaina GLAVNI SU SRBI“

BRITANSKE SLUŽBE OTKRILE: „Brutalne albanske bande kontrolišu trgovinu drogom, za transport kokaina GLAVNI SU SRBI“

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Nasilne albanske bande imaju značajnu kontrolu nad trgovinom drogom u Velikoj Britaniji, dok su Turci i Srbi glavni za transport kokaina morem, piše BBC.

BBC se tu poziva na godišnje procene prirode i nivoa ozbiljnog i organizovanog kriminala u Britaniji koju vrši Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA).

U izveštaju se navodi da su srpske i turske kriminalne grupe glavne kada je reč o „transportu kokaina morem“, dok turske i pakistanske grupe i dalje su glavne u trgovini heroinom.

Međutim, britanska policija posebno je zabirnuta zbog „albanskih kriminalnih grupa sa velikim uticajem u organizovanom kriminalu“. Kako navode, albanske bande imaju značajan uticaj na tržište kokaina, a karakteriše ih spremnost na primenu „ozbljinog nasilja“.

Glavno središte im je London, ali ih ima širom Britanije.

Zamenik direktora NCA Mejtu Horn rekao je da je reč o „grupi maloj po brojnosti, ali velikoj po uticaju“.

Iz NCA ističu da je profit od trgovine drogom ostao prilično veliki uprkos velikim međunarodnim akcijama. Kao glavna ranjivost ističe se korupcija na lukama i aerodromima.

Takođe se upozorava i na pretnju od sajber kriminala iz zemalja sa ruskog govornog područja. Iz NCA ističu da je sajber kriminal potcenjen, kao i da je mnogo kompanija nije prijavilo napade jer bi im uticali na reputaciju.

(B92)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …