Home / AKTUELNO / ČEKA NAS PAKAO Pred Srbijom leto sa 55 TROPSKIH DANA

ČEKA NAS PAKAO Pred Srbijom leto sa 55 TROPSKIH DANA

Pravi pakao cela Srbija je preživljavalja juče na dnevnoj temperaturi do 37 stepeni, što je tek jedan od 55 tropskih dana koje će doneti ovo leto. Tropski talas doneo je temperature koje su za skoro 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine, ističu u RHMZ-u.

sunce- vrucina

– Temperature su daleko iznad proseka za ovo doba godine, koji iznosi od 25 do 28 stepeni. Indeks UV zračenja je takođe vrlo visok, ali to je očekivano s obzirom na vreme i temperature koje nas očekuju u narednom periodu – objašnjava meteorolog Slobodan Sovilj iz RHMZ-a.

Na beogradskim ulicama nije se mogao izbeći prizor flašice sa vodom u rukama građana, lepeza pa čak i kišobrana, ali su temperature najviše pogodile radnike na gradilištima.

– Šta da vam kažem, krvav je ovo dinar. Po ovim temperaturama je nesnosno raditi. Pogotovo što radimo uz reku pa je vlaga veća. Sklonimo se na pet-deset minuta u hlad na svakih sat vremena, ali posao neće da čeka pa moramo da se vratimo radu – jada se jedan od majstora koji radi na uređivanju šetališta na Savskoj promenadi.

Međutim, ovo je samo jedno od nekoliko gradilišta, i prosto se ne zna na kom je majstorima teže.

– Em je vrućina, em je upekao beton. Ni sam ne znam kako izdržavamo. Rashlađujemo se vodom i s vremena na vreme pobegnemo ispod drveta. Mučimo se, ali šta je tu je – reči su radnika u Bulevaru oslobođenja.

35stepeni je izmereno juče u više gradova, iako je subjektivno bilo znatno više, pa je tako jučerašnji dan najtopliji u 2017.

Pored njih, temperatura se mahom odrazila i na vozače javnog gradskog saobraćaja, od kojih retko ko ima klimu u autobusu.

– Ko god vam kaže da ima klimu, laže vas. Barem kada su u pitanju stari autobusi.

Skinu nam kaiševe za klimu jer ona povećava potrošnju i do 20 odsto, pa nas puste da se borimo kako znamo i umemo – rekao je jedan od vozača starog „Ikarbusovog“ autobusa, za koji kaže da je proizveden pre više od 15-20 godina.

Za vikend u večernjim satima očekuje nas osveženje, ali samo kratkotrajno, jer će tropski talas trajati sve do 1. jula

Za vikend se u večernjim časovima očekuje kratkotrajno osveženje, pa će kiša i grmljavina nakratko sniziti temperaturu u celoj zemlji. Tropski talas će trajati do 1. jula, kada se očekuje ponovna pojava kiše i pljuskova.

U julu i avgustu će biti toplije nego prošle godine, sa temperaturama iznad proseka, ali bez obaranja temperaturnih rekorda.

– Leto će biti toplo, sa 30 do 55 tropskih dana. Što se padavina tiče, biće ih manje od proseka, odnosno očekujemo sušno leto.

Prema prognozama, neće biti obaranja rekorda ni u temperaturama ni u broju tropskih dana – objašnjava Dragan Mihić, rukovodilac Grupe za monitoring klima i analize u RHMZ-u, dodajući da je UV indeks zračenja već sada veoma visok i da građani treba da obrate pažnju na zaštitu.

Dugoročna prognoza najavljuje i topao i suvlji septembar.

Očekuje se da srednja maksimalna temperatura bude u proseku viša za oko 0,6 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek, pa će tako živa u termometru dostizati oko 24,9 stepeni Celzijusa.

Količina padavina biće nešto niža od višegodišnjeg proseka, pa tako u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 43 mililitara.

RHMZ prognozira da ćemo na jesen imati od 13 do 21 letnjih dana.

Od novembra se očekuju padavine koje će biti iznad proseka, i to u celoj zemlji. Broj kišnih jesenjih dana biće od 27 do 34, a u brdsko-planinskim delovima i do 40.

Najvrelija 2007. godina

Inače, temperaturni rekord u Srbiji i Beogradu bio je 2007. godine, kada je u hladu, na visini od dva metra izmerena najviša temeratura od 45 stepeni, u Smederevskoj Palanci, a u Beogradu 44. Najtoplija leta bila su 2003. i 2012. godine, sa najdužim periodima tropskih talasa.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …