Home / AKTUELNO / CEO SVET ĆUTI: Novi zakon u Izraelu nije zabeležen u novijoj istoriji…

CEO SVET ĆUTI: Novi zakon u Izraelu nije zabeležen u novijoj istoriji…

Zakon o nacionalnosti otvorio je Pandorinu kutiju i Palestince gurnuo još više u poziciju građana drugog reda. Jedina mogućnost je da Vrhovni sud sruši ideju koja znači samo jedno.

A to je da Izrael postaje nacionalna država Jevreja. Palestinci i ostali bi preko noći postali persone non grata.

Uporedo sa tim ministarka pravosuđa vrši enorman pritisak na Vrhovni sud kojem najavljuje rat ako pokuša da spreči donošenje tog diskutabilnog i verovatno protivustavnog zakona.

Državljanstvo i trajno prebivalište samo su sekundarni ciljevi zakonodavca, primarni je svakako zemlja — jedno od najgušće naseljenih područja na planeti ovako će „carskim dekretom“ postati izraelska. I to je samo početak.

„Pravo na ostvarivanje nacionalnog samoopredeljenja u državi Izraelu je jedinstveno za jevrejske narode“ zasigurno je najkontroverzniji deo dokumenta.

Dakle, Izraelcem se definitivno ne može smatrati musliman ili katolik. Šta je sa Golanskom visoravni? Jerusalim isto tako nije jasno definisan, uprkos Trampovoj inicijativi — ovako bi i to pitanje bilo obuhvaćeno zakonom.

Za Izraelca svaki Palestinac bi u praksi mogao postati apatrid. Taj potez ne bi prošao bez odmazde i moguće je da bi doveo do novog otvorenog sukoba koji bi ugrozio i živote Izraelaca koji rade ili žive na Zapadnoj obali.

Palestinci postaju građani drugog reda

Selektivna primena zakona i izrazito nacionalističke konture pri njihovom stvaranju represivno deluju na skoro 20 odsto Izraelaca s palestinskim, odnosno muslimanskim poreklom. Bilo ih je i više, ali proterivanje i delovanje zakonodavstva učinili su svoje.

Zakon o nacionalnosti bi za početak udario upravo na tu grupu. Pravno bi sledom događanja izgubili i trajno prebivalište u Gazi. Nakon toga bi pravno mogli biti i izbačeni iz vlastitih domova, pa i deportovani.

U praksi je svakome jasno da se takve situacije neće dogoditi, već će im prethoditi veliki oružani sukob, na koji Izrael ranijim sporazumima nije imao pravo i u teoriji bi bio sankcionisan od strane međunarodnih tela, ali u praksi bi po novom zakonu samo osiguravao dominaciju na vlastitoj zemlji, naseljenoj gomilom „autsajdera“.

Pad stanovništva bi amortizovali jevrejskim zajednicama iz Afrike, koje bi u skladu sa zakonom dobile pravo na državljanstvo. U fokusu su Palestinci, ali zakon bi pogodio i sve ostale koji nisu Jevreji. Kada se sve sabere i oduzme, jedina nada za razrešenje ovog složenog sukoba je Vrhovni sud.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …