Home / AKTUELNO / ČUVENI ZAPADNI GENERAL KONAČNO REKAO ISTINU: OTKRIO ZAŠTO JE SRBIJA BOMBARDOVANA, PA PROGOVORIO O SREBRENICI

ČUVENI ZAPADNI GENERAL KONAČNO REKAO ISTINU: OTKRIO ZAŠTO JE SRBIJA BOMBARDOVANA, PA PROGOVORIO O SREBRENICI

Nekadašnji komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi kaže da je agresija NATO na Srbiju 1999. godine bila ogromna greška Alijanse.

– To što se događalo na Kosovu 1998. i 1999. godine bio je interni obračun vaših legitmnih snaga bezbednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodenula u borce za slobodu. Ista ta agencija prethodno se uvežbala ratujući za potrebe bosanske vlade protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana – rekao je Mekenzi.

Upitan da li je Haški tribunal opravdao svoje postojanje, on kaže da je oslobađanje Nasera Orića bilo sramotno.

– Taj čin je potvrdio pristrasnost suda i to zauvek – kaže kanadski general.

Govoreći o Srebrenici, kaže da se 1995. godine dogodio ratni zločin, ali ne i genocid.

– Prethodne ratne zločine u selima oko Srebrenice počinile su trupe koje je vodio Naser Orić. Njegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN i činile zverstva nad Srbima. To je takođe ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale sve civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava – ističe Mekenzi.

Kaže da je još ranije rekao da je agresija NATO bila ilegalna i neopravdana i da je videvši stanje na terenu predložio ragraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i da nova granica između dva naroda ide od istoka do zapada na opštoj liniji kroz Prištinu.

Mekenzi smatra da je mesto Srbiji na Zapadu, kao i da, uprkos greškama koje su učinjene, Srbija treba da uđe u NATO.

– Doprinos Srbije savezničkim pobedama u prošlosti je istorijski nemerljiv – zaključio je Mekenzi.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …