Home / AKTUELNO / Da li je ovo Božji znak? Sutra prestaje da pada sneg, a onda nas na veliki srpski praznik čeka nova zimska strahota (SATELITSKI SNIMCI)

Da li je ovo Božji znak? Sutra prestaje da pada sneg, a onda nas na veliki srpski praznik čeka nova zimska strahota (SATELITSKI SNIMCI)

500

Ukoliko se sadašnje prognoze ostvare, snega neće biti do Svetog Save, kada se pored njega očekuje i jače zahlađenje

Sneg, koji trenutno bajkovito pada u gotovo celoj Srbiji, prestaće sutra tokom dana, i neće ga biti sve do Savetog Save, 27. januara, kada nas, prema sadašnjim prognozama meteorologa, očekuje novo zahlađenje.

Meteorolog “Veder tu ambrele” Đorđe Đurić objašnjava za Telegraf.rs da će se sa prestankom snega, jutarnje temperature spustiti još više ispod nule, ali da će se tokom dana one ipak “vrteti” oko nultog podeoka.

Prema njegovim rečima, sneg neće padati u narednih sedam dana, osim pokoje pahulje na jugu.

– Sutra će biti sličan dan današnjem, s tim da će sneg postepeno da slabi do večeri kada će i prestati. Petak i predstojeći vikend biće potpuno suvi, međutim, biće magle u nižim predelima tokom celog dana. Biće tmurno kao u decembru.

– Čim padavine prestanu, odmah je hladnije, tako da će jutarnja temperatura u gradovima i nižim predelima biti od minus 15 do minus pet, a tokom dana od minus četiri do nule – objašnjava Đurić.

Od ponedeljka pa u narednih sedam dana biće suvo, i uglavnom toplije.

– U ponedeljak će temperatura biti u blagom plusu, već u utorak će doći do priliva hladnijeg vazduha, pa će biti malo hladnije, ali će se skala u termometru vrteti oko nule.

– Padavina sledeće nedelje neće biti, možda će negde na jugu pasti neka pahulja – kaže Đurić i dodaje da nas zahlađenje prema trenutnoj prognozi očekuje oko Svetog Save:

– Ukoliko se sadašnje prognoze ostvare, snega neće biti do Svetog Save, posle kog se očekuje i jače zahlađenje.

I meterolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović kaže da nam sneg prestaje sutra, ali i da će za vikend biti veoma hladno.

– Do četvrtka i petka padaće sneg, a najhladniji dani nas očekuju za vikend, jer će doći do prestanka padavina – kaže Nedeljko.

On ističe da nas za vikend, u jutarnjim satima očekuju temperature koje će nas na trenutak vratiti u one prehladne dane.

– Jutro u subotu i nedelju biće od -12 do -6, ali već od ponedeljka će biti malo toplije. Oko 24. i 26. nas očekuju najtopliji dani u ovom mesecu – navodi Nedeljko.

S obzirom na ovakve prognoze, sve su veće šanse da se obistini ona narodna “Sveti Sava, vodu zakovava.” Međutim, ukoliko se 27. januara bude zelenela trava, to je znak da će ostataj zime biti blag.

(LJ. R. / M. Č.)

Check Also

ORBAN: „Ogromne mase kreću ka Evropi- Neće imati obzira ni prema Srbiji ni prema Mađarskoj, pregaziće nas“

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas u Novom Sadu da će Evropa imati tešku …