Home / AKTUELNO / DAČIĆ PROGOVORIO: Zapad me je naterao da idem sa Tadićem, da se Vučić izbaci iz igre!

DAČIĆ PROGOVORIO: Zapad me je naterao da idem sa Tadićem, da se Vučić izbaci iz igre!

ivica dacicLider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da su mu bivši predsednik Srbije i lider SDS-a Boris Tadić i preminuli funkcioner Demokratske stranke Miodrag Miki Rakić priznali da su se pokajali što nisu dozvolili da sadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić postane gradonačelnik Beograda 2008. godine, kao i da ga je Valter Šajnmajer naterao da pravi vladu sa demokratama.

Sa Vučićem je već bio postignut sporazum i da je još koji dan bilo odlagano formiranje Vlade Srbije, on bi bio izabran za gradonačelnika, svi znaju šta se kasnije dogodilo, mi smo se dogovorili sa Borisom Tadićem i izabran je Đilas.

Međutim, četiri godine kasnije, lično su mi Boris Tadić i Miodrag Miki Rakić priznali da su pogrešili što nisu dozvolili da Vučić postane gradonačelnik Beograda. Verovatno su im se planovi pomutili – kaže Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, lično su Tadić i Rakić učinili sve da osujete Vučića da postane gradonačelnik Beograda.

– Mi smo i 2008. godine naterani da uđemo u Vladu Srbije, a na SPS i mene lično pritisak je izvršio Frank-Valter Šajnmajer, da njega nije bilo, socijalisti ne bi pravili koaliciju s Tadićem – rekao je Ivica Dačić.

Marina Komad, savetnica za medije lidera SDS-a Borisa Tadića, kaže da je ovakvim izjavama Dačić pokazao da je političar koga neko na nešto može da natera.

– Dačić je ovim rečima sebe diskreditovao. Kada je reč o vladi, Boris Tadić nema saznanja i nije se bavio motivima ulaska SPS-a u koaliciju, njegov motiv bio je formiranje vlade kojim će se sačuvati evropski put Srbije i sprečiti formiranje antievropske vlade DSS-SRS-SPS i niko ga nije naterao na to – kaže Marina Komad.

– Sada je na delu prekrajanje istorije i svako želi da je skroji onako kako njemu odgovara, ali taj podatak, kao jednom od ljudi u koje je Tadić imao najviše poverenja, apsolutno mi nije poznat, niti su tako nešto Tadić i Miki Rakić bilo kada pomenuli svom najbližem okruženju – kaže za naš list jedan od najbližnil saradnika bivšeg šefa države koji nije želeo da mu navodimo ime.

Bivši predsednik Srbije i šef demokrata Boris Tadić nije želeo ni da potvrdi, a ni da demantuje reči lidera SPS-a i aktuelnog šefa srpske diplomatije. Marko Đurišić, jedan od Tadićevih najbližih saradnika, nije želeo da komentariše reči Ivice Dačića, samo nam je kratko rekao: „Nemam komentar“.

Sukob Tadića i Dačića datira još od 2012, kada je koalicija oko SPS-a odlučila da okrene leđa bivšem lideru demokrata i da napravi Vladu Srbije sa naprednjacima, koje su tada predvodili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Poslednji okršaj dva lidera dogodio se kada je Dačić optužio Tadića da je preko stranke Zeleni pokušao da osujeti izlazak liste SPS-JS na izbore i da su zbog njega morali ponovo da prikupljaju 10.000 potpisa.

(Alo.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …