Home / AKTUELNO / DAČIĆ PROGOVORIO: Zapad me je naterao da idem sa Tadićem, da se Vučić izbaci iz igre!

DAČIĆ PROGOVORIO: Zapad me je naterao da idem sa Tadićem, da se Vučić izbaci iz igre!

ivica dacicLider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da su mu bivši predsednik Srbije i lider SDS-a Boris Tadić i preminuli funkcioner Demokratske stranke Miodrag Miki Rakić priznali da su se pokajali što nisu dozvolili da sadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić postane gradonačelnik Beograda 2008. godine, kao i da ga je Valter Šajnmajer naterao da pravi vladu sa demokratama.

Sa Vučićem je već bio postignut sporazum i da je još koji dan bilo odlagano formiranje Vlade Srbije, on bi bio izabran za gradonačelnika, svi znaju šta se kasnije dogodilo, mi smo se dogovorili sa Borisom Tadićem i izabran je Đilas.

Međutim, četiri godine kasnije, lično su mi Boris Tadić i Miodrag Miki Rakić priznali da su pogrešili što nisu dozvolili da Vučić postane gradonačelnik Beograda. Verovatno su im se planovi pomutili – kaže Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, lično su Tadić i Rakić učinili sve da osujete Vučića da postane gradonačelnik Beograda.

– Mi smo i 2008. godine naterani da uđemo u Vladu Srbije, a na SPS i mene lično pritisak je izvršio Frank-Valter Šajnmajer, da njega nije bilo, socijalisti ne bi pravili koaliciju s Tadićem – rekao je Ivica Dačić.

Marina Komad, savetnica za medije lidera SDS-a Borisa Tadića, kaže da je ovakvim izjavama Dačić pokazao da je političar koga neko na nešto može da natera.

– Dačić je ovim rečima sebe diskreditovao. Kada je reč o vladi, Boris Tadić nema saznanja i nije se bavio motivima ulaska SPS-a u koaliciju, njegov motiv bio je formiranje vlade kojim će se sačuvati evropski put Srbije i sprečiti formiranje antievropske vlade DSS-SRS-SPS i niko ga nije naterao na to – kaže Marina Komad.

– Sada je na delu prekrajanje istorije i svako želi da je skroji onako kako njemu odgovara, ali taj podatak, kao jednom od ljudi u koje je Tadić imao najviše poverenja, apsolutno mi nije poznat, niti su tako nešto Tadić i Miki Rakić bilo kada pomenuli svom najbližem okruženju – kaže za naš list jedan od najbližnil saradnika bivšeg šefa države koji nije želeo da mu navodimo ime.

Bivši predsednik Srbije i šef demokrata Boris Tadić nije želeo ni da potvrdi, a ni da demantuje reči lidera SPS-a i aktuelnog šefa srpske diplomatije. Marko Đurišić, jedan od Tadićevih najbližih saradnika, nije želeo da komentariše reči Ivice Dačića, samo nam je kratko rekao: „Nemam komentar“.

Sukob Tadića i Dačića datira još od 2012, kada je koalicija oko SPS-a odlučila da okrene leđa bivšem lideru demokrata i da napravi Vladu Srbije sa naprednjacima, koje su tada predvodili Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Poslednji okršaj dva lidera dogodio se kada je Dačić optužio Tadića da je preko stranke Zeleni pokušao da osujeti izlazak liste SPS-JS na izbore i da su zbog njega morali ponovo da prikupljaju 10.000 potpisa.

(Alo.rs)

Check Also

SAD PREKINULE ODNOSE SA SZO

VAŠINGTON potpuno prekida odnose sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), pošto je njeno rukovodstvo odbilo da …