Home / AKTUELNO / ĐOKOVIĆ OTVORIO DUŠU: Novak pričao o Agasiju, Ančiću, Bekeru, jinu i jangu, roditeljstvu…

ĐOKOVIĆ OTVORIO DUŠU: Novak pričao o Agasiju, Ančiću, Bekeru, jinu i jangu, roditeljstvu…

Najbolji srpski teniser Novak Đoković izjavio je da je zadovoljan saradnjom sa trenerima Andreom Agasijem i Mariom Ančićem.
djokovic
Đoković je stigao do osmine finala Vimbldona gde će igrati protiv Franciza Adrijana Manarina.

„Biće drugačiji meč. Ernests je vrlo nepredvidljiv, ima snažan servis, vrlo jako igra, brzo iz pozadine terena. Nije lako protiv njega na ovakvoj podlozi. Zadovoljan sam što sam pobedio u tri seta protiv njega, jer je igrao vrlo dobro u trećem, imao visok procenat prvih servisa. Igrao je odlično. To može samo da mi poveća samopouzdanje za naredni meč. Manarino je pobedio Monfisa, igrao je finale u Turskoj. U odbroj je formi. I ja sam, takođe. Nadam se da ću zadržati ovaj nivo. Biće drugačije, on je levoruk, imao odličan slajs servis, nezgodan je. Mislim da je njegova igra idealna za ovakvu podlogu, za niske, ravne udarce. Dobro se kreće iz uzvraća“, istakao je srpski teniser.

Đoković je prokomentarisao i travnatu podlogu na Vimbldonu.

„Nisam video posebnu razliku u prva dva meča, ali sam čuo komentare drugih igrača. Žalili su se dosta. Posebno na spoljne terene. Danas sam primetio drugačiju travu, samu podlogu. Bila je mekša, posebno u sredini i na krajevima terena, oko osnovne linije. Nisam to ranije osetio na Vimbldonu, tereni su ovde uvek savršeni. Naravno, trava je vrlo zahtevna za održavanje, vremenski uslovi utiču na nju. Nisam upoznat sa svim postupcima koji su potrebni za njenu pripremu i održavanje tokom turnira. Ali što se više igra, ona je gora, to je logično. Nema toliko trave na kraju prve nedelje kao na početku turnira. Siguran sam da će biti što je moguće spremnija za drugu nedelju. Nisam se osećao nesigurno kada se krećem. Promena podloge se više oseti prilikom odskakanja loptice, slabije odskače. Tu je razlika jer na nekim delovima postoje rupice, nema mnogo trave“, istakao je Đoković.

Srpski teniser je govorio o saradnji sa Agasijem i Ančićem.

„Za sada je sve fantastično. Bilo je i u Parizu, provodimo dosta kvalitetnog zajedničkog vremena na i van terena. Drugačije je na

Vimbldonu jer obojica ostaju sa mnom dok god turnir traje, dok je Andre morao ranije da ode iz Pariza. Drago mi je što su obojica sa mnom. Mislim da mnogo doprinose mom načinu igre. Ali pre svega, imamo sjajnu hemiju, sjajnu sinergiju, sjajno razumevanje i međusobno poštovanje. Mario mi je dugo prijatelj, osećam se opušteno s njim. I Andre je takođe tip osobe koja je vrlo prijatna, dobra, a istovremeno posvećena i profesionalna. Nije man trebalo mnogo vremena da se povežemo. Sve je sjajno za sada“, rekao je Đoković i nastavio:

„Nemamo nikakvu formalnu saradnju, nikakav ugovor, nikakav dugoročan sporazum. Kao prijatelj sam pozvao Marija, ali sam prethodno razgovarao sa Andreom. On se potpuno složio da bi Mario kao druga osoba mogla da provodi više vremena sa mnom na turnirima“.

On je novinarima ponovo objasnio kako je došlo do saradnje sa Ančičem.

„On je vuk sa Vol strita. Otkako je Mario završio karijeru, imao je druge obaveze, ušao je u svet finansija. Veoma je pametan i uspešan. Jedan je od retkih sportista koji je bio uspešan kao igrač i istovremeno se obrazovao, studirao je pravo, što nije lako. Uvek sam se divio tome, poštovao ga, ali je najvažnije prijateljstvo koje smo zadržali. Uvek smo bili u kontaktu, često se viđali kada sam u Njujorku. Bio je malo iznenađen kada sam ga pitao, nije očekivao to. Ali je već planirao put u London, pa je prihvatio da bude sa mnom tokom Vimbldona. To je sve što smo se dogovorili. On ima obaveze prema svojim kompanijama, videćemo kako će raspored izgledati posle Vimbldona. Možda ćemo imati opet nedelju ili dve tokom US Opena. Zavisi i od Andreovog rasporeda. Dogovorili smo se da o tome pričamo posle Vimbldona“, istakao je srpski teniser.

Đoković je reagovao i na izjavu svog nekadašnjeg trenera Borisa Bekera, koji je rekao da se srpskom teniseru vratila strast.
„Obojica smo prolazili kroz uspone i padove, Boris me odlično poznaje. U pravu je kada kaže da se strast vratila. Osećam se bolje na terenu, posebno na travi ove sezone, vrlo mi je prijatno dok igram. Naravno, kada dobro igraš moraš dobro da se osećaš, motivisaniji si, sa mnogo više strasti želiš da vidiš dokle će te to odvesti“, kazao je Đoković.

Srpski igrač je prokomentarisao ideju da se dozvoli igrači da komuniciraju sa trenerima tokom mečeva.

„Znam da se o tome razmatra, ali to mora da bude u prihvatljivom trenutku. Ograničeno zbog pravila, onaj ko servira diktira vreme između poena. Na glavnom sudiji je da prosudi da li je to dugo ili prekratko. Ali pričaju da je 7-10 sekundi prihvatljivo između poena. U tom periodu možeš da komuniciraš sa trenerom. Čuo sam o tome u Milanu, nisam siguran da li je tačno, da će pokušati da slušalicama. Mislim da je to zanimljiva ideja. U redu je kada si na istoj strani terena kao i trener, ali kada se komunicira simbolima na daljinu potrebno je vreme dok shvatiš šta je u pitanju, posebno kada postoji ograničeno vreme jer može da poremeti ritam servisa. Slušalice bi omogućile intiman razgovor gde bi se osećali prijatnije jer bi osećali prisustvo trenera. Mislim da je to dobra ideja i iz komercijalnih razloga, mnogo kompanija bi se uključile u finansiranje tenisa što bi bilo sjajno“, naveo je Đoković i dodao:

„Kažu da bi i gledaoci TV mogli da čuju razgovor igrača i trenera, s tim bi trebalo biti oprezniji. Kada je WTA uveo koučing na terenu, mnogi ATP igrači nisu bili za to. Ja mislim da je to bio dobar potez za sport. U određenim situacijama možeš da poremetiš protivnika, ali generalno ako imaš trenera, zašto ga ne bi koristio i tokom meča. Mislim da smo jedini sport na svetu koji ne koristi trenera tokom igre. Čak i u golfu, drugom individualnom sportu, imaš kedija sa kojima komuniciraš sve vreme. Mislim da je važno imati pomoć da shvatiš kako da igraš najbolje što možeš“.

Đoković je novinarima u Londonu opisao svoju filozofiju života.
„Svi mi kao osobe moramo imati dve takve strane u ravnoteži. To je jin i jang. Svi to znamo. Ako prevagne jedna ili druga strana, izgubićeš taj balans koji je neophodan za optimalno stanje uma, kada si srećan, zadovoljan, uživaš u životu, kada si uspešan. To je uvek bio bitan deo mog života, balansiranje te dve strane. Uvek je sjajna mogućnost izlazak na teren gde možeš da se razviješ, naučiš nešto novo o sebi. To je borba sa samim sobom, a onda sa protivnikom na terenu u mnogo različitih aspekata i stvari. Osećam da sam poslednjih nekoliko godina uspeo da postanem svestan toga, učim o sebi suštinski kako bih rastao i bio bolji, razvijao delove mog karaktera koji predstavljaju moju snagu i suprotstavljao se manama. U životu je važno imati pravu količinu adrenalina i stvari koje te čine srećnim. Kao profesionalni sportisti imamo vrlo dinamičan, aktivan stil života, važno je pronaći balans i mir u tome, u suprotnom ćeš da sagoriš“, naveo je naš teniser.

Đoković je istakao i da voli mnogo da čita dok putuje širom sveta.

„Trenutno čitam knjigu o tome kako biti najbolji mogući roditelj. Učim, trudim se da iskoristim lična iskustva svojih roditelja, ili bilo koga ko ima dete. Ali lepo je i čitati o tome. Trudim se da budem što bolji otac i suprug, to mi je vrlo bitno. Volim da imam mnogo knjiga sa mnom da čitam, da izaberem šta god u tom trenutku odgovara mom raspoloženju“, zaključio je Đoković.

(Kurir.rs/ Kurir sport)

Check Also

BELORUSIJA NEĆE OSTATI PO STRANI! LUKAŠENKO POSLAO JASNU PORUKU O MOGUĆEM SUKOBU RUSIJE I UKRAJINE

ZAPADNE države su iznele tezu da Rusija ima plan da napadne Ukrajinu, saopštio je predsednik …