Home / AKTUELNO / DRECUN: Tači navlači Srbiju na tanak led i evo šta nudi za sever Kosova

DRECUN: Tači navlači Srbiju na tanak led i evo šta nudi za sever Kosova

drecun

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun upozorio je danas da je region, s oživljavanjem velikoalbanske ideje, na putu da bude talac geopolitičkog sučeljavanja velikih sila, što Srbija uporno izbegava.

On je rekao da „neko želi da destabilizuje region u narednom periodu da bi se odstranio uticaj jedne konkurentske sile“. Drecun smatra da je na Srbiji da upozori da postoje oni koji mogu da destabilizuju region i „uvedu ga u zatvorenu spiralu nasilja“ dodajući da Srbija to neće dozvoliti i da je diplomatski put „možda najvažniji put“ da se spreči destabilizacija regiona.

„Vidimo da čitav region, umesto da se okrene budućnosti, umesto da se okrene onome što premijer Srbije Aleksandar Vučić govori da su nam potrebni zajednički infrastrukturni projekti, carinska unija, veliko tržište i da se iz te burne, teške, opterećujuće nasleđene, nacionalističke ratne prošlosti regiona, okrene saradnji, međusobnom pomirenju i razumevanju, neko želi da destabilizuje region u narednom periodu da bi se odstranio uticaj jedne konkurentske sile“ rekao je Drecun.

On je naglasio da očekuje snažniju reakciju evropskih zvaničnika ocenivši da „blage reakcije i ćutanje na agresivne, destabilizujuće i brutalno preteće poruke albanskih zvaničnika“, mogu samo da ohrabre ekstremiste“ među kojima je naveo Ramuša Haradinaja, Hašima Tačija i Edija Ramu.

Drecun je naglasio da Srbija nema „agresivnu retoriku“ kada odgovara na poruke Albanaca navodeći kao primer „stabilizujuće ponašanje“ Vučića.
„Samo problem što neki izgleda nisu iskreno posvećeni stabilnosti regiona“, rekao je Drecun.

On je dodao da je Tači u „velikoj zabludi“ kada govori o „dobrosusedskim odnosima dve države“ istakavši da KiM „niti je niti će ikada biti za Srbiju nekakva država“.
Prema njegovim rečima, Tači je „dvoličan i nepredvidiv“ i umesto što je na visokoj funkciji u kosovskoj vlasti, trebalo bi da se nađe na optužnici specijalizovanog tužilaštva suda koji treba da sudi pripadnicima OVK.

„U međuvremenu, daleko od očiju javnosti, ispod žita, pokušava da navuče Srbiju na tanak led, nudeći da naše rukovodstvo sa njim razgovara o trampi. Sever Kosova za jug centralne Srbije. Ta priča je za nas neprihvatljiva, mi verujemo u celinu naše države, teritorijalni integritet štitimo i nećemo to da uradimo“, naglasio je Drecun.

On je dodao da Tači sve radi da bi „destabilizovao situaciju“ i odnose između Srba i Albanaca, Beograda i Prištine i u regionu tako što , šalje poruke o uniji Kosova i Albanije oživljavajući tako velikoalbanske ideje.

Drecun je podsetio da je Tači u dva navrata rekao da Rusija pokušava da preko Srbije destabilizuje Kosovo čime je, kako je rekao, poručio će Kosovo, odnosno „velikoalbanski projekat“ biti „spoljni zid zaštite zapadnih interesa na Balkanu od ruskog prodora“.

„Oni sada nude – Tači, Rama i svi albanski lideri, da velikoalbanski projekat bude štit zapadnih interesa na Balkanu protiv ruskog prisustva i tu pokušavaju da nađu kopču sa zapadnim interesima“, rekao je Drecun.

(Tanjug/RTS)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …