Home / AKTUELNO / DRŽAVA POKLANJA 10.000 EVRA ZA KUPOVINU KUĆA- BEZ PREVELIKIH ZAHTEVA! EVO ŠTA TREBA DA ZNATE..

DRŽAVA POKLANJA 10.000 EVRA ZA KUPOVINU KUĆA- BEZ PREVELIKIH ZAHTEVA! EVO ŠTA TREBA DA ZNATE..

U Srbiji je u toku konkurs za dodelu 10.000 evra za kupovinu kuće na selu i on će trajati sve do novembra. Prvih 14 kuća na selu podeljeno je juče, a za to je država izdvojila 16 miliona dinara.

Najveći broj dodeljen je u okolini Pirota, u selima Poljska Ržana, Veliki Suvodol i Berilovac. Na spisku dodeljenih imanja su i kuće u Novoj Crnji, u mestima Srpska Crnja i Toba kao i u opštinama Bačka Palanka, Lučani, Vladičin Han, Bač, Kikinda i u Pećincima.

Program je ukupno težak oko 500 miliona dinara, a u prvoj fazi se očekuje naseljavanje 400 kuća u ruralnom području po celoj Srbiji. Rok za podnošenje prijava je 1. novembar ove godine, a država će ovim novcem pokriti sve troškove kupovine, ali ne i renoviranja i uređenja.

Oni koji dobiju sredstva ne mogu da prodaju kuću u periodu od deset godina od dana zaključenja ugovora.

Kriterijumi i za kuće

Da bi za seosku kuću uopšte moglo da se konkuriše potrebno je da ona ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, kao i da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga (zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza itd.).

Takođe je bitno da je upisana u katastar na ime prodavca, i da je nepokretnost, kao i svi prateći objekti, izgrađena u skladu sa propisima. Poslednji uslov je da joj je cena u granicama tržišne vrednosti i da kuća i pomoćni objekti nisu predmet sudskog spora.

Uslovi za prijavu

Na konkurs mogu da se prijave supružnici ili vanbračni partneri, samohrani roditelji, kao i mladi poljoprivrednici.

Nekoliko je uslova koje istovremeno moraju da ispune:

– da podnosilac prijave nema više od 45 godina

– da je državljanin Srbije

– da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije

– da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu; da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Sve ove uslove moraju da ispune oba supružnika.

Pored obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova:

– da živi na selu samostalno u zakupljenoj nepokretnosti ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice;

– da poseduje formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da da je prosvetni radnik ili zanatlija;

– da živi u gradskim sredinama u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa članovima porodice i da ima nameru da živi na selu;

– da obavljaju poslove čija je priroda takva da mogu da ih rade od kuće na selu

Check Also

JAPANSKI LEK KOJI SRBIJA DOBIJA ZA KORONU- UPUTSTVO ZVUČI ZASTRAŠUJUĆE

Kad je Ani Lj. dijagnozirana korona, glavna terapija bio je japanski lek “haifukang”, a jedino …