Home / AKTUELNO / EMIL VLAJKI OTKRIVA: Zapad je šutnuo Bakira Izetbegovića..

EMIL VLAJKI OTKRIVA: Zapad je šutnuo Bakira Izetbegovića..

emil- vlajki

 

ahtev za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije je „nameštaljka“ kojom Zapad pokušava da se reši Bakira Izetbegovića, ali problem je naći bošnjačkog političara čiji cilj nije stvaranje šerijatske države, kaže bivši potpredsednik RS Emil Vlajki.

Zahtev za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, tvrdi Vlajki, način je da se „evroatlantska međunarodna zajednica“ reši Bakira Izetbegovića.

Izetbegović se nikada nije odrekao politike svog oca Alije Izetbegovića, koji je u „Islamskoj deklaraciji“ napisao da se u svakoj državi u kojoj muslimani čine većinu mora uvesti šerijatsko pravo, kaže Vlajki.

Problem je u tome što među Bošnjacima nema umerenih političara, čime je, na neki način Zapad doveden u pat poziciju.

„Izetbegoviću je očito suflirala evroatlantska međunarodna zajednica, koja više ne želi da Izetbegović kao radikalni islamista bude u političkom životu. Ona mu je dala naznaku da uputi zahtev za reviziju i on je na to naseo.

Međunarodna zajednica je znala na koji će način Srbi reagovati, da će doći do blokade institucija i političkog života u BiH i da će na taj način Izetbegović znatno politički oslabiti i na koncu biti eliminisan“, objašnjava Vlajki.

Veći problem, prema Vlajkijevim rečima, jeste to što ne postoji umereni političar koji bi mogao da zameni Izetbegovića, jer je celokupna bošnjačka politička elita usmerena ka stvaranju, kako Vlajki kaže, šerijatske BiH.

On dodaje da je položaj Hrvata delikatan i zbog tog razloga hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavljuje da će na idućoj sednici Predsedništva, kada se bude glasalo o reviziji tužbe, biti uzdržan.

„Oni (Hrvati) su koncentrisani u Federaciji BiH i moraju živeti sa Bošnjacima, pa je njihova uzdržanost normalna stvar“, kaže Vlajki.

S obzirom da se odluke od velike važnosti za Bih donose konsenzusom u Predsedništvu, zahtev za reviziju tužbe za genocid protiv Srbije neće proći, zaključuje Vlajki.

(rs.sputniknews.com)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …