Home / AKTUELNO / EU, DEMOKRATIJA, PRAVDA: Vlada odbila da radnicima „Fijata“ garantuje platu od 45.000 dinara, i upozorila da rizikuju za sebe ulicu…

EU, DEMOKRATIJA, PRAVDA: Vlada odbila da radnicima „Fijata“ garantuje platu od 45.000 dinara, i upozorila da rizikuju za sebe ulicu…

Ministarstvo privrede Srbije je danas u saopštenju ocenilo da je Štrajkačkom odboru kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) nedovoljno sve što je Vlada Srbije predložila i da je jedino na čemu su insistirali jeste da im Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku.
brnabic- vucic

Kako se navodi u saopštenju, u razgovorima sa Štrajkačkim odborom, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i Ministarstvo privrede izrazili su „apsolutnu spremnost da se podrže radnici i otvore sva pitanja koja oni smatraju važnim“, ali da je štrajkačima to nedovoljno.

Povodom ostalih zahteva štrajkača, Ministarstvo kaže da je izražena spremnost da se u saradnji s upravom grada Kragujevca reši prevoz radnika u večernjim časovima, što je potvrdio i tamošnji gradonačelnik, kao i da se pokrene analiza proizvodnog procesa i svih radnih stanica u cilju optimizacije.

Takođe je, ističe Ministarstvo, iskazana spremnost da se uvede „bonus efikasnosti“ od 2017. godine koji će se isplaćivati u februaru svake godine za prethodnu godinu i koji će ući u nove kolektivne ugovore o kojima će se odmah ući u pregovore.

Kako navodi Ministarstvo privrede, postoji spremnost da se razgovara o dodatnom povećanju plata iako je, kako se podseća, u poslednjih osam meseci, FIAT dvaput povećao plate – u novembru 2016. i martu 2017. godine.

„Štrajkački odbor FIAT-a je smatrao da je sve ovo nedovoljno i jedino na čemu su insistirali je da Vlada garantuje osnovnu platu od 45.000 dinara, što nije moguće u ovom trenutku, u skladu sa Ustavom i zakonom“, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije i Ministarstvo privrede su bili i ostaće na raspolaganju i Štrajkačkom odboru i radnicima FIAT-a 24 časa svakoga dana u nedelji kako bi se kroz razgovore došlo do rešenja situacije, poručuje saopštenju.

FIAT nije važan samo za radnike koji u ovoj fabrici u Srbiji rade i njihove porodice, već i za celu Srbiju“, ocenjuje Ministarstvo i apeluje na predstavnike radnika i radnike da budu svesni posledica koje može da ima sve ovo što se u protekle dve nedelje dešava.

Ministarstvo smatra i da se štrajkom šalje „neozbiljna poruka svim potencijalnim investitorima“ i podseća da su u toku razgovori sa 53 projekta ukupne vrednosti veće od milijardu evra.

Štrajkački odbor FCA Srbija saopštio je danas da čeka na odgovor Ministarstva privrede kojem je u petak dostavio svoju verziju protokola za pregovore sa poslodavcem uz posredovanje Vlade.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković je rekao Beti da je Štrajkačkom odboru juče po podne Ministarstvo privrede ponudilo protokol za prekid štrajka, umesto protokola za pregovore, zbog čega je Štrajkački odbor sačinio svoj predlog i uputio ga Ministarstvu privrede.

„Ako prođe ovakav protokol sa garancijama koje tražimo za štrajkače, znači da su ispunjeni uslovi za prekid štrajka i početak pregovora Štrajkačkog odbora i FCA“, rekao je Marković.

Štrajk u FCA je počeo 27. juna, a štrajkači traže povećanje zarada, reorganizaciju, isplatu bonusa za efikasnost i dodatnih troškova prevoza.

Beta

 

Check Also

HAOS U BRISELU: DESETINE HILjADA NA ULICAMA, SUKOBI S POLICIJOM, SUZAVAC.. (VIDEO)

Na desetine hiljada ljudi marširalo je danas centrom Brisela u znak protesta zbog pooštrenih ograničenja …