Home / AKTUELNO / EU UPOZORAVA: Piletina zaražena salmonelom stigla u Srbiju!

EU UPOZORAVA: Piletina zaražena salmonelom stigla u Srbiju!

pile-piletina
Evropski sistem za brzo uzbunjivanje svojih članica upozorio je Srbiju, još krajem marta, da je iz Poljske ušla pošiljka smrznutog pilećeg filea koja je zaražena salmonelom enteriditis.

Evropska unija navodi da je proizvođač sporne serije poljska firma „Animeks fuds Spolka“, a uvoznik „Alize internešnal“ iz Francuske. U Ministarstvu poljoprivrede Srbije potvrđuju da je sporna pošiljka ušla u našu zemlju, ali ističu da je kontrolom utvrđeno da nije zaražena tom bakterijom, već da je zdravstveno potpuno ispravna za upotrebu.

U ministarstvu kažu da se pretpostavlja da je piletina zaražena u Francuskoj prilikom prepakivanja. Dodaju da pošiljka koja je stigla u Srbiju nije zaražena salmonelom kao i da su obavljene analize i na granici i u unutrašnjem prometu po okruzima u Srbiji, kako bi se pouzdano utvrdilo da li u pošiljci ima pilećeg mesa koje je kontaminirano.

– Sve analize su pokazale da je meso ispravno i da kod nas nije stigla piletina koja sadrži salmonelu. Pretpostavka je da se u zemljama gde se pojavila bakterija došlo do kntaminacije tokom prepkivanja pilećeg mesa za lokalna tržišta tih zemalja, kažu u Ministarstvu.

Vodeći trgovinski lanci u Srbij negiraju da su uvozili zamrznutu poljsku piletinu u kojoj je evropska agencija pronašla salmonelu i tvrde da potrošačima nude pileće meso domaće proizvodnje.

(Alo)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …