Home / AKTUELNO / HAOS NA KOSOVU: Specijalci policije Kosova uhapsili 15 Srba – Vlada Srbije vanredno zaseda!

HAOS NA KOSOVU: Specijalci policije Kosova uhapsili 15 Srba – Vlada Srbije vanredno zaseda!

Specijalne jedinice kosovske policije uhapsile su danas petnaest Srba na Brezovici, izjavio je danas direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i najavio da će zatražiti da se zbog toga sazove hitna sednica vlade.

500Foto: Tanjug

– Jutros, nešto posle deset časova, do zuba naoružana jedinica kosovske policije Rosu upala je u nacionalni park Šara na Brezovici i uhapsili sve radnike koje su tamo zatekli – rekao je Ðurić na vanrednoj konferenciji za novinare u Briselu.

Ðurić je naveo da su kosovski specijalci uhapsili 15 radnika, na čelu sa direktorkom i da su oni trenutno u pritvoru u Uroševcu.

On je ocenio da je reč o grubom napadu na osnovna prava kosovskih Srba, gaženju svega što je dosad dogovoreno u briselsom dijalogu i provokaciji usmerenoj prema celoj Srbiji.

Šef kancelarije za KiM je ocenio da je ova akcija povezana sa pokušajem Kosova da se učlani u Unesko i da je na delu pokušaj da se Srbiji nametne nasilno prihvatanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je najavio da će od premijera Srbije Aleksandra Vučića tražiti da zakaže hitnu sednicu Vlade Srbije.

– Srbija ne sme da ćuti i neće ćutati pred nastojanjem da joj se otme kulturna baština i pred gaženjem osnovnih prava našeg naroda na KiM – kazao je Ðurić i dodao da je preneo nezadovoljstvo Beograda i predstavnicima EU.

On je naveo da ima informacije da postoji pokušaj da se u pregovaračku platformu za otvaranje poglavlja 35, koja se trenutno priprema u Briselu, ugrade odredbe kojima se unapred određuje ishod briselskog dijaloga i nametne stav Prištine o statusu Kosova.

– Mi smatramo da Priština treba da zadrži objektivnost i neutralnost u vezi sa statusom – naglasio je on.

Ðurić je kazao da očekuje da se Vlada na vanrednoj sednici jasno odredi kako prema hapšenju Srba na Brezovici, tako i prema nastojanjima Kosova da uđe u Unesko.

– Sada je vreme da podvučemo crtu i da donesemo pravi politički sud o tome u kom pravcu ide briselski dijalog i da analiziramo da li je to što nam se nameće zaista normalizacija odnosa sa Prištinom ili nametanje njihovog stave o statusu – rekao je on.

(Tanjug)

Check Also

KOMPANIJA PREKO NOĆI NAPUSTILA SRBIJU: NA ULICI OSTAVILI 1.200 RADNIKA, A FIRMA JE DOBILA OGROMNE SUBVENCIJE

Kompanija Geox obavestila je radnike da je doneta odluka o pokretanju postupka likvidacije i gašenja …