Home / AKTUELNO / HAOS U EU! MAĐARSKI PUTIN REKAO „NE“ BRISELU ZBOG SRBIJE! OVO SE DEŠAVA..

HAOS U EU! MAĐARSKI PUTIN REKAO „NE“ BRISELU ZBOG SRBIJE! OVO SE DEŠAVA..

Mađarska vlada odbranila je svoju odluku da dozvoli tranzit ruskih vojnih vozila za Srbiju kroz svoj vazdušni prostor uprkos sankcijama EU, navodeći da teret nije prevezen u vojnom avionu, već u civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola, piše portal „Politiko“.

Nakon što je Rumunija blokirala rusku pošiljku vojnih vozila Srbiji, Rusija je isporučila 10 oklopnih patrolnih vozila u vojnu bazu u Srbiji, deo šireg paketa vojne pomoći za balkansku zemlju, avionom koji je prevozio teret koji je prolazio kroz mađarski vazdušni prostor, navodi se u tekstu.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš rekao je novinarima u sredu da je avionskoj pošiljci dozvoljeno da prođe kroz mađarski vazdušni prostor, jer se teret ne prevozi u vojnom avionu, već u civilnom, za koji nije potrebna posebna dozvola.

„Naravno, dobijamo obaveštenja o civilnom avionu koji ulazi u mađarski vazdušni prostor, ali to je protokolarno obaveštenje, koje samo treba da se primi“, rekao je Guljaš i dodao da bi zbog geografskih razloga ruski teret takođe morao da leti kroz Poljsku i Slovačku.

U petak je rumunsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da je blokiralo veću pošiljku tenkova i oklopnih vozila iz Rusije u Srbiju duž svog dela Dunava, pozivajući se na embargo EU.

Nakon „slučaja Krim“, 2014. godine, EU je uvela embargo na trgovinu oružjem sa Rusijom, kao i zabranu izvoza takozvane robe dvostruke namene koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe.

Portparol EU je izjavio da su videli izveštaje, kao i da je „bez komentarisanja pojedinosti, primena restriktivnih mera EU — odgovornost država-članica EU“, prenosi Tanjug pisanje „Politika“.

Pošiljka deset izviđačkih vozila BRDM-2 stigla je prošle nedelje u vojnu bazu u Nišu.

„Politiko“ navodi da se mađarska vlada, koja održava bliske veze sa Rusijom, veoma zalaže za svoje balkanske susede, prenosi Tanjug.

Budimpešta se nada da će njen kandidat za narednu Evropsku komisiju Laslo Tročanji dobiti portfelj fokusiran na politiku proširenja EU.

Ipak, mađarska politika prema Balkanu bila je pod budnom kontrolom poslednjih meseci, a kritičari su izrazili zabrinutost zbog sve većeg obima ulaganja provladinih mađarskih privrednika na balkansko medijsko tržište, zaključuje briselski portal.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …