HAOS U NAJAVI! SADA ŽELE I DEO FRANCUSKE: Severna Katalonija ustaje i traži spajanje sa maticom! (VIDEO)

spanija- policija- neredi- protesti

Dok se u Španiji nastavljaju previranja u vezi sa katalonskim proglašenjem nezavisnosti, i francuska pokrajina poznata kao Severna Katalonija uključila se u dramu, sa željom da se otcepi od Francuske i ujedini se sa nezavisnom Katalonijom.

U nedelju je oko 2.000 stanovnika Perpinjana, grada u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Istočni Pirineji, izašlo na proteste pod sloganom „Mi smo Severni Katalonci, želimo da odlučujemo“, mašući katalonskim zastavama, prenosi Indeks.

Objašnjenje zašto bi hteli da se ujedine s Katalonijom jeste što je ta francuska pokrajina, koja se graniči s Katalonijom, zapravo istorijski deo Katalonije koji je pripao Francuskoj u skladu sa Pirinejskim sporazumom 1659. posle rata između Francuske i Španije, koji je počeo 1635. u sklopu Tridesetogodišnjeg rata.

Francuska je ovim sporazumom anektirala takozvanu Severnu Kataloniju, a takvo razgraničenje održalo se sve do danas.

Prema popisu stanovništva iz 2011, ovaj francuski region ima 462.705 stanovnika, a katalonski je priznat kao jedan od službenih jezika region, iako većina stanovnika govori francuski.

Za razliku od Katalonije, ovaj region nema autonomni status, ali ime Severna Katalonija ili francuska Katalonija i dalje se koristi u nezvaničnom kontekstu.

Protesti u Severnoj Kataloniji održani su upravo na godišnjicu Pirenejskog sporazuma, a zahtev demonstranata mogao bi da krizu zbog katalonskih težnji ka nezavisnosti proširi i na Francusku.

Osim u Francuskoj, proteklog vikenda protesti solidarnosti sa katalonskim pokretom za nezavisnost održani su i u drugoj španskoj pokrajini sa izraženim separatističkim pokretom, Baskiji.

Katalonci se ne mire sa represijom Madrida. Narod se polako kreće prema totalnom štrajku, a počinju i prvi sukobi sa policijom.

Pogledajte video:
 

  • Darko Popović

    Ha ha ha ha.., narodu dopi*dilo da plaća bezbrojne poreze i namete pohlepnoj lopovskoj legaliziranoj kriminalnoj kasti na vlasti, i sada će svi željeti samostalnost, a ova državna gamad će ih ih ubijati samo da ne bi morali prestati pljačkati sopstveni narod! I to nije samo u Kataloniji nego svuda, samo neke države pljačkaju bez imalo milosti, kao ove bivše nam Juge, a neke narodu pružaju bar malo normalnog života, kao zapadne zemlje! Sve veleizdajnike bi trebala policija da pohapsi i eutanazira kao što su Rumuni napravili sa svojom gamadi, ali zbog ono malo crkavice što im daju, policija radi upravo suprotno, i štiti gamad nauštrb naroda i svojih porodica, djece, prijatelja, pa i samih sebe, samo što nemaju čime to shvatiti! Pa i sam PDV je pljačkaška šarena laža, porez-na-sve-ostale-poreze, ili šlag na državni kolač, jer se taj procenat ponovo vrati državi pa kao da ga niste ni dobili kroz platu, nego je realno manja za taj iznos, ali su vam zato zamazali oči i mozak!