Home / AKTUELNO / HAOS U NAJAVI! SADA ŽELE I DEO FRANCUSKE: Severna Katalonija ustaje i traži spajanje sa maticom! (VIDEO)

HAOS U NAJAVI! SADA ŽELE I DEO FRANCUSKE: Severna Katalonija ustaje i traži spajanje sa maticom! (VIDEO)

spanija- policija- neredi- protesti

Dok se u Španiji nastavljaju previranja u vezi sa katalonskim proglašenjem nezavisnosti, i francuska pokrajina poznata kao Severna Katalonija uključila se u dramu, sa željom da se otcepi od Francuske i ujedini se sa nezavisnom Katalonijom.

U nedelju je oko 2.000 stanovnika Perpinjana, grada u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Istočni Pirineji, izašlo na proteste pod sloganom „Mi smo Severni Katalonci, želimo da odlučujemo“, mašući katalonskim zastavama, prenosi Indeks.

Objašnjenje zašto bi hteli da se ujedine s Katalonijom jeste što je ta francuska pokrajina, koja se graniči s Katalonijom, zapravo istorijski deo Katalonije koji je pripao Francuskoj u skladu sa Pirinejskim sporazumom 1659. posle rata između Francuske i Španije, koji je počeo 1635. u sklopu Tridesetogodišnjeg rata.

Francuska je ovim sporazumom anektirala takozvanu Severnu Kataloniju, a takvo razgraničenje održalo se sve do danas.

Prema popisu stanovništva iz 2011, ovaj francuski region ima 462.705 stanovnika, a katalonski je priznat kao jedan od službenih jezika region, iako većina stanovnika govori francuski.

Za razliku od Katalonije, ovaj region nema autonomni status, ali ime Severna Katalonija ili francuska Katalonija i dalje se koristi u nezvaničnom kontekstu.

Protesti u Severnoj Kataloniji održani su upravo na godišnjicu Pirenejskog sporazuma, a zahtev demonstranata mogao bi da krizu zbog katalonskih težnji ka nezavisnosti proširi i na Francusku.

Osim u Francuskoj, proteklog vikenda protesti solidarnosti sa katalonskim pokretom za nezavisnost održani su i u drugoj španskoj pokrajini sa izraženim separatističkim pokretom, Baskiji.

Katalonci se ne mire sa represijom Madrida. Narod se polako kreće prema totalnom štrajku, a počinju i prvi sukobi sa policijom.

Pogledajte video:
 

Check Also

SAD POČINJU ZAUZIMANJE SEVERNOG MORSKOG PUTA- MOGUĆ SUKOB SA RUSIJOM

Sjedinjene Države i njihovi saveznici žele da pojačaju svoje prisustvo na Arktiku kako bi kasnije …