Home / AKTUELNO / Hokingov učenik: Paralelni svetovi postoje, naš kosmos je samo deo- multikosmosa

Hokingov učenik: Paralelni svetovi postoje, naš kosmos je samo deo- multikosmosa

Učenik i prijatelj Stivena Hokinga – britanski univerzitetski profesor Bernard Kar – smatra da je Vaseljena bezmalo idealno prilagođena za pojavu čoveka i drugih razumnih bića.

Ali, da li iza toga stoji viša sila ili je sve plod delovanja „slučajnih faktora“?

Kar ima svoj pogled na sve, a i odgovor na pitanje – kako je sve povezano sa paralelnim svetovima i hoćemo li biti u stanju da se uverimo u njihovo postojanje?

Profesor Kar je ubeđen da paralelni svetovi postoje i da je naša Vaseljena – jedan od njih:

„Mi još nemamo ni približno pravu predstavu šta je bilo do Velikog praska. Na primer: ako se naša Vaseljena pojavila ne iz praznine već unutar ostataka druge vasione koja je bila žrtva naglog sužavanja prostora – onda u onome što je tako nastalo mora da postoji mnogo crnih rupa. Jer, one su mogle i preživeti Veliki prasak, a mi teško da ćemo biti u stanju da odredimo – koje od postojećih crnih rupa imaju takvo egzotično poreklo“.

Kar je uveren: „Jedino su crne rupe verovatno u stanju da prežive kraj jedne Vaseljene. A sve ostalo –ljudi, planete, zvezde i galaksije – sve to biva `samleveno`. Crne rupe su odigrale važnu ulogu u evoluciji Vaseljene i bile embrioni supermasivnih crnih rupa u središtima galaksija. One su dirigovale rađanjem zvezda, a i danas upravljaju njihovim postojanjem“.

On priznaje da mnoge njegove kolege sumnjaju da je to uopšte moguće proveriti.

Uprkos tome, navodi da mnogi astronomi i kosmolozi je život i razum u svemiru postao moguć zahvaljujući suodnosu vidljive i tamne materije i energije jer taj odnos omogućava postojanje i zvezda i planeta.

Kar posebno naglašava: „Čak i male promene u ovim kosmičkim konstantama učinile bi Vaseljenu beživotnom ili bi njen vek učinile toliko kratkim da se ikakvi ljudi ne bi mogli nigde u njeoj pojaviti“.

Na neizbežno pitanje – zahvaljujući čemu mi postojimo i kako je nastao naš svet – Kar odgovara:

„Moguća su samo dva odgovora. Prvi bi bio: jedinstvene osobine Vaseljene mogle su biti određene `odozgo`, što ja – za razliku od mnogih kolega – ne isključujem. A moguće je i da postoji takozvana Multivaseljena. Skloniji sam ovom tumačenju nego postojanju natprirodnih sila“.

Kar je – kao i mnogi drugi kosmolozi – sklon da veruje da je naša Vaseljena samo jedan od beskrajnog broja paralelnih svetova koji čine Multivaseljenu.

Ovo podrazumeva postojanje velikog broja različitih „dimenzija“, od kojih se neke ne vide u našoj Vaseljeni. A Kar dodaje:

„Čini mi se ćemo sigurno otkriti tragove postojanja tih drugih dimenzija i paralelnih svetova, što će potvrditi postojanje Multivaseljene. Moguće je da će se pokazati da neke od tih dimenzija utiču i na našu Vaseljenu, pre svega na formiranje crnih rupa“.

Po njegovom mišljenju, ako primarne crne rupe ikada budu realno otkrivene – one mogu postati „prozori u Multivaseljenu“ i ključ za odgovor na jedno od gglavnih pitanja astronomije – kako deluje gravitacija.

Kar ukazuje:“Potrošili smo 100 godina na otkrivanje  gravitacionnih talasa. Sasvim je moguće da će nam isto toliko vremena biti potrebno da bismo otkrili paralelne dimenzije. Verujem da će primarne crne rupe biti ključ za tu tajnu“.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …