Home / AKTUELNO / Hrvatski premijer u direktnom uključenju u dnevniku RTS-a: „Ja sam potomak partizana koji su Srbe branili od ustaša, nisam rekao da ste varvari“

Hrvatski premijer u direktnom uključenju u dnevniku RTS-a: „Ja sam potomak partizana koji su Srbe branili od ustaša, nisam rekao da ste varvari“

Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak veče u direktnom uključenju u dnevniku RTS-a izjavio da Hrvatska želi normalne odnose sa Srbijom i da Srbi u Hrvatskoj od njega nemaju boljeg prijatelja negirajući da je Srbe nazvao varvarima.

milanovic

Povodom odluke hrvatske Vlade o otvaranju granice sa Srbijom, Milanović je rekao da meru o zatvaranju granice može doneti ponovo, jer Hrvatska ima probleme i da je zato tražio od srpskog premijera da „organizovano deo izbeglica preusmerava i prema drugim zemljama, a ne samo prema Hrvatskoj“.

Premijer Hrvatske je demantovao da je Srbe nazvao varvarima i napomenuo da Srbi od njega većeg prijatelja nemaju, iako to što čini, kako je naveo, „čini na sopstvenu štetu“.

Upitan na šta je mislio upotrebivši juče reč varvari, Milanović je rekao da Mađarska pravi zid prema varvarima, „jer Orban i društvo varvarima doživljavaju Arape“.

– Ja taj Zoran Milanović, čiji su preci partizani branili Srbe od ustaša u Lici, recite kad sam to rekao? – rekao je Milanović novinaru, dodavši da nije precizno citiran.

Na pitanje zašto je za Srbiju rekao da je „slučajna država“, Hrvatski premijer je odgovorio: „Zato što morate dokazati da ste organizovana država. Srbija može mnogo bolje i mi želimo normalne odnose“.

Upitan da li je odluku o deblokadi doneo posle pritisaka iz Brisela i kritika da je Hrvatska prekršila SSP, on je odgovorio da nikoga u Savetu EU nije zanimala Srbija.

– Ja sam član Saveta EU i tamo razgovaram i sa Angelom Merkel i sa Vernerom Fajmanom, tamo niko nije bio zaintersovan da govori o Srbiji i ovoj situaciji. Tako da ne vidim ko bi mogao na Hrvatsku da vidi tu vrstu pritiska. To sigurno nisu službenici EK – rekao je hrvatski premijer.

Hrvatska je, prema njegovim rečima, učinila ono što je učinila nediskriminatorno da bi zaštitila svoje nacionalne interse i da pošalje poruku – ljudi, sarađujte sa nama.

Na insistiranje novinara da prokomentariše to što je u Briselu pokrenuta svojevrsna istraga zbog kršenjea SSP, on kaže:

– Da li je vama jasno da Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u EU? Ali, ona to ne želi. Mi želimo normalne odnose – upozorio je na značaj svoje države Milanović.

Na pitanje da prokomenatriše retoriku o Srbiji koju je koristio proteklih dana, kao na primer da Srbija nije država nego teritorija, on je to odbacio i još jednom istakao da Srbija nije treći svet i da Srbija može ono što on traži.

– Srpska vlast se ponaša kao da je zemlja trećeg sveta, što nije i ja to znam i zato to od Srbije tražim, da se radi o Avganistanu ja to ne bih tražio – rekao je Milanović.

Dodao je da ga brinu i tekstovi i napisi u srpskoj štampi.

(Tanjug)

Check Also

AMERIČKI ANALITIČAR: SPORAZUM O KOSOVU U VAŠINGTONU BIĆE ZABORAVLJEN POSLE IZBORA U SAD- A SRBIJA U EU NEĆE UĆI NIKAD

Sporazum koji su u Vašingtonu potpisali Beograd i Priština ne donosi ništa novo, jer je …