Home / AKTUELNO / HRVATSKO TUŽILAŠTVO DOŠLO DO KRUNSKOG DOKAZA: OTKRIVA KO JE UBIO JASMINU I DRŽAO NJENO TELO U ZAMRZIVAČU 19 GODINA

HRVATSKO TUŽILAŠTVO DOŠLO DO KRUNSKOG DOKAZA: OTKRIVA KO JE UBIO JASMINU I DRŽAO NJENO TELO U ZAMRZIVAČU 19 GODINA

Kako je „Jutarnjem listu“ potvrđeno iz dva nezavisna izvora, tužilaštvo je konačno dobilo krunski dokaz kojim planira da u narednim danima podupre optužnicu protiv Smiljane Srnec (45) da je baš ona ubila svoju 21-godišnju sestru Jasminu u avgustu 2000. godine, a potom njeno telo sakrila u zamrzivač.

To su otisci njenih prstiju uzeti iz unutrašnjosti zamrzivača, koji i po svom broju i rasporedu, prema tumačenju stručnjaka, nedvosmisleno ukazuju da je samo ona baratala telom svoje ubijene sestre. Forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i veštačenja „Ivan Vučetić“ napravili su stručnu ekspertizu materijalnih tragova.

Osim otisaka Smiljane Srnec, na jednom paketiću iz zamrzivača pronađeni su i otisci drugih ukućana. Upravo taj paketić izvađen je 16. februara ove godine kad je Smiljanina ćerka Katarina otvorila zamrzivač i onda ugledala ljudsko koleno. Nakon toga joj je pozlilo i dalji tok događaja je manje-više poznat: obavešteni su Centar 112 (jedinstveni telefonski broj svih hitnih službi u EU), policija…

Forenzički tragovi

Naravno, nalaz i mišljenje forenzičara svaka od strana u postupku tumačiće na svoj način – tužilaštvo kao dokaz optužbe, a obrana će verovatno te tragove pokušati da relativizuje. Sada sve ukazuje na to da će forenzički tragovi biti ključni argument tužilaštva.

Kako „Jutarnji list“ saznaje, ti otisci prstiju, bez obzira na to što je telo bilo u ledu 19 godina, toliko su dobro očuvani da je nedvomisleno ustanovljeno da se poklapaju sa otiscima papilarnih linija Smiljane Srnec. Njih je policija mogla da dobije u istrazi, a ima ih i u kartonu lične karte, pa je bilo potrebno samo napraviti analizu i komparativno poređenje.

– U uslovima u kojima je bilo telo ubijene ti otisci su mogli da budu sačuvani i stotinu godina – rekao je hrvatskom listu ugledni forenzičar koji je želeo da ostane anoniman.

U literaturi i praksi poznato je da su se otisci prstiju nalazili i na predmetima koji su bili i u vodi, da su pomoću otisaka prstiju bila identifikovana tela poginulih koja su dugo bila u ledu u prirodnim uslovima.

Savremena forenzika danas ima široku lepezu mogućnosti uzimanja otisaka prstiju i njihovog upoređivanja. Ali, osim forenzike, tužilaštvo raspolaže i informacijama da niko drugi do 16. februara nije otvarao zamrzivač i da je Smiljana branila svojim ukućanima da otvaraju zamrzivač, što je potkrepljeno razgovorima koje je policija obavila sa ukućanima.

Sva bliža rodbina okrivljene – suprug Ivica, majka Katarina, ćerka Katarina i njen verenik – nisu svedočili o okolnostima šta se zbivalo u kući 16. februara 2016. godine.

Protivrečni iskaz

I dok je forenzika potvrdila da pronađeni otisci prstiju u zamrzivaču jesu otisci Smiljane Srnec, veštaci sudske medicine nisu uspeli da ustane ni približno vreme smrti Jasmine Dominić.

Stoga ostaje upitno hoće li, ako dođe do podizanja optužnice, kao vreme ubistva ostati avgust 2000. godine s obzirom na to da su iskazi nekih svedoka o tome kad su poslednji put videli Jasminu živu protivrečni.

To i nije čudno s obzirom na protok vremena, pa su neki tako rekli da su je poslednji put videli 1999, a neki su rekli da su je videli živu i u jesen 2000. godine kada je pak, prema tvrdnjama tužilaštva, Jasmina Dominić već bila ubijena.

Budući da na telu nije bilo truležnih promena, veštaci sudske medicine nisu mogli da se izjasne o vremenu smrti, nego samo da je uzrok nasilna smrt udarcima tupotvrdim predmetom u glavu.

Pravo na zdravstvenu negu

U međuvremenu, po nalogu tužilaštva u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče obavljeno je i psihijatrijsko veštačenje Smiljane Srnec.

Zbog uslova u varaždinskom zatvoru, koji je pretrpan, kako vreme prolazi Smiljani Srnec pritvor sve teže pada, ali kao i svaki pritvorenik, i ona ima pravo da dobije odgovarajuću zdravstvenu negu kako bi mogla da podnese pritvor. Sada je sve izvesnije da će u pretrpanom varaždinskom zatvoru ostati i nakon što 16. juna istekne dodatnih mesec dana pritvora.

Check Also

PAROVIĆ OTKRIO: ČAK I DA AMERIKANCI ODU IZ BONDSTILA, VUČIĆ NEĆE VOJSKOM NA KiM! (VIDEO)

Specijalne jedinice kosovske policije od jutros se nalazi u neposrednoj blizini prelaza Jarinje i Brnjaku. …