Home / AKTUELNO / „Huffington Post“ otkriva: SAD povećaju broj nuklearnih projektila i mogu prve krenuti u napad!

„Huffington Post“ otkriva: SAD povećaju broj nuklearnih projektila i mogu prve krenuti u napad!

Sjedinjene Države nameravaju da povećaju broj nuklearnih projektila – objavio je Huffington Post.

Pozvao se pritom na nacrt „nuklearne doktrine Vašingtona“.

Taj dokument trenutno ima naslov „Pregled nuklearnog potencijala“ (Nuclear Posture Review), a sačinjen je u Pentagonu i utvrđuje politiku SAD u toj sferi, sa projekcijom kakve treba da budu američke nuklearne snage u narednih 5-10 godina.

List naglašava da je imao uvid u pripremljeni dokument i navodi da Trampov administracija planira da znatno poveća broj nuklearnih projektila male snage. Navodno sa namerom da njima poveća svoj „potencijal nuklearnog odvraćanja“.

U „Pregledu“ se priznaje da Sjedinjene Države već raspolažu sa više od 1000 takvih projektila (male snage).

Tehnički gledano, malu snagu su imale atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki 1945-te godine. A ubile su više od 200.000 Japanaca.

Huffington Post – oslanjajući se na „Pregled“ – piše:

„Rusija nije Sovjetski Savez, a Hladni rat je odavno završen. Uprkos tome, i bez obaziranja na naše napore da sačuvamo dobre odnose sa njom, Rusija SAD i NATO doživljava kao glavne suparnike i prepreku realizaciji svojih destabilizujućih geopolitičkih ciljeva u Evroaziji“.

I nastavlja: „Moskva pretpostavlja da može – ako prva pođe na ograničenu upotrebu nuklearnog oružja ili na pretnju njegovom primenom – paralizovati SAD i NATO i na taj način završiti mogući konflikt u svoju korist. Strateški je važan zadatak otklanjanje te ruske pogrešne predstave. Rusija mora shvatiti – čak i ako prva primeni nuklearno oružje – da neće postići željeni cilj, a da će to izmeniti prirodu konflikta i dovesti do štete po Moskvu koja će biti neprihvatljiva i teško procenjiva“.

Pisci „Pregleda“ tvrde da su SAD smanjivale svoj arsenal nuklearnog oružja, a da su druge zemlje, uključujući i Kinu i Rusiju, „išle u suprotnom smeru“.

Huffington Post tvrdi da u Pentagonu nisu hteli da išta od ovoga komentarišu. Zato što to nije „konačni tekst“.

Saradnik Obamine administracije Džon Vulfstal, koji je imao priliku da se upozna sa „nacrtom dokumenta“, tvrdi da će SAD njome proširiti spisak okolnosti i situacija u kojima će Vašington primenjivati nuklearno naoružanje.

Jedna od takvih novih okolnosti biće: odgovor nuklearnim oružjem male snage na nenuklearni napad sa masovnim ljudskim gubicima ili usmerenim na razaranje američke infrastrukture.

Druga situacija je nenukleartni napad na američke centre za upravljanje nuklearnim arsenalom.

Vašington želi da proizvede novu nuklearnu bojevu glavu malog dometa za svoje rakete klase „Trajdent“…

Check Also

HAOS U BRISELU: DESETINE HILjADA NA ULICAMA, SUKOBI S POLICIJOM, SUZAVAC.. (VIDEO)

Na desetine hiljada ljudi marširalo je danas centrom Brisela u znak protesta zbog pooštrenih ograničenja …