Home / AKTUELNO / I žene dobijaju pozive za vojne vežbe: Proverite sanduče, julska klasa ovih dana dobija koverte!

I žene dobijaju pozive za vojne vežbe: Proverite sanduče, julska klasa ovih dana dobija koverte!

srbija- vojska- vojnici

Vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok s oružjem biće pozivani u junu i julu na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima. Takođe, trebalo bi i da se oficiri teritorijalnih brigada upoznaju sa svojim vojnicima iz rezervnog sastava.

Novo je, za razliku od ranijih vremena što se danas u rezervu pozivaju i žene, one koje su, kao i svi rezervisti, prethodno odslužile vojni rok sa oružjem.

Važno je znati da se pozivi na vojnu vežbu moraju dostaviti najmanje 30 dana pre vežbe (što znači da bi julska klasa rezervista, ako već nije, uskoro morala biti obaveštena), a izostanak sa vežbe se mora opravdati najkasnije osam dana pre vežbe i to u ličnom konktaktu sa predstavnikom vojnoteritorijalnog organa, nekadašnjeg vojnog odseka.

Razlozi na osnovu kojih se može opravdati nedolazak na vojnu vežbu jesu zdravstveni, egzistencija porodice, briga o nemoćnom licu. Za neopravdani izostanak sa vojne vežbe zaprećena je kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

(Telegraf.rs/Politika)

Check Also

ŠEKLER NAJAVIO: OVE KOVID PROPUSNICE SU SAMO UVOD! MORAJU DA VAŽE 24 ČASA!

Od sinoć od 22 sata počela je kontrola ugostiteljskih objekata kako bi se proverilo da …