Home / AKTUELNO / IMATE STARE TELEVIZORE I ANTENE? Evo šta vam je sve potrebno za digitalizaciju!

IMATE STARE TELEVIZORE I ANTENE? Evo šta vam je sve potrebno za digitalizaciju!

Digitalizacija u Srbiji započeta je kad je u Vršcu ugašen analogni signal. Ovo je najveći projekat u istoriji emitovanja televizije.

500

Srbija je u proces digitalizacije ušla 2006. godine potpisivanjem Ženevske konvencije. U ovaj proces je uloženo oko 37 miliona evra.

Nakon završetka procesa digitalizacije, digitalni signal biće obezbeđen za 96 odsto teritorije Srbije, što je propisano ovom konvencijom.

Zanima vas sve u vezi s digitalizacijom? Ovde ćete naći odgovore

Da biste prešli s analognog na digitalni signal nije potrebno da menjate televizor, već je dovoljno samo da kupite SetTopBox uređaj.

– Stari televizori ostaju u funkciji. Potreban je samo SetTopBox uređaj koji digitalni signal konvertuje u analogni. Veoma je jednostavna montaža.Važno je istaći da su nam i dalje potrebne antene, bilo da su sobne ili krovne – kaže Tatjana Matić, državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Ona objašnjava da će se proces digitalizacije završiti 15. juna i tada će biti isključen poslednji analogni predajnik.

– Pokrivenost analognim signalom bila je 62 procenta, a što se tiče digitalnog signala očekivano je da on bude zastupljen na 96 odsto teritorije Srbije. Međutim, radiće se na tome da pokrivenost digitalnog signala bude na čitavoj teritoriji Srbije – objašnjava Matićeva za naš portal.

– Od oktobra 21014. pa do 31. marta ove godine trajalo je prijavljivanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva za besplatne uređaje. To pravo je bilo omogućeno primaocima novčane socijalne pomoći, građanima koji su ostvarili pravo na tuđu negu i penzionerima s malim primanjima koji žive sami. Ukupno se prijavilo 160.000 građana i oni će dobiti vaučere koje će moći da upotrebe u 1.095 prodavnica širom Srbije – objašnjava Tatjana Matić.

Ostali građani će moći da kupe SetTopBox uređaje po ceni od 2.990 dinara. Žig garancije na uređaju je digital TV i nju izdaje Ministarstvo.

Uređaj će biti moguće kupiti u prodavnicama širom Srbije.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …