Home / AKTUELNO / IZBAČENI NA ULICU: 500 porodica ostaje bez krova nad glavom zbog izmene zakona?!

IZBAČENI NA ULICU: 500 porodica ostaje bez krova nad glavom zbog izmene zakona?!

uterivaci- dugovi- plenidba- izvrsitelji

Oko 50o porodica koje su životni vek provele u stanovima u svojini drugih građana, u opasnosti je da ostane bez krova nad glavom, upozorava Maja Nešić iz Udruženja građana za zaštitu prava korisnika stanova u zadužbinama.

Udruženju, koje okuplja zaštićene stanare, kaže, stigle su pritužbe ljudi da su im sudovi neposredno pred donošenje Zakona o stanovanju, u novembru i decembru, u ubrzanim procesima, oduzeli stanarsko pravo po osnovu Zakona iz 1973. godine.

Takva presuda znači ubrzano iseljenje i gubitak prava na stan za preseljenje i otkup, što predviđa novi Zakon o stanovanju – kaže Nešić.

Stanaru ne ostaje ništa drugo nego da se žali, ali je iseljen, bez pardona.

Ovim zakonom definisano je da građanin koji se uselio u stan u društvenoj svojini na osnovu ugovora o zakupu stiče pravo da taj stan koristi za zadovoljenje ličnih i porodičnih stambenih potreba.

Pojedini sudovi su tumačili da je ovim uskraćeno pravo na prenos stanarskog prava na članove domaćinstva, dakle na supruge nosilaca ovog prava i njihovu decu rođenu posle 1973. godine.

U Udruženju tvrde da to nije istina, jer je tek Zakonom iz marta 1990. određeno da zakupci ne mogu steći pravo nad stanom u svojini građana. Najavljuju pokretanje postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …