Home / AKTUELNO / JOŠ JEDAN UDAR NA AMERIKU: I Indija odbacuje dolar u trgovini naftom, zaobilazeći američke sankcije..
Foto: Tanjug / AP

JOŠ JEDAN UDAR NA AMERIKU: I Indija odbacuje dolar u trgovini naftom, zaobilazeći američke sankcije..

Kako se navodi, Indija će iransku naftu plaćati u rupijama, jer ove dve zemlje pokušavaju da zaobiđu američki ekonomski pritisak na Teheran, rekli su industrijski zvaničnici.

Prema ugovoru, isplate za naftu će se vršiti preko indijske državne UCO banke, koja nema podložnost uticaju SAD. Zemlje se dogovaraju o sistemu trampe kako bi izbegli američke sanckije.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Javad Zarif je u poseti Indiji, gde se sastao sa svojim indijskim kolegom Sušmom Svarajom.

“Tokom razgovora, ove dve strane su takođe razmenile stavove o daljem širenju veza u bankarstvu, energetici, trgovini, osiguranju, brodarstvu, korišćenju nacionalnih valuta, Čabahar projekata i Čabahar-Zahedan pruzi,“ rekao je Zarif u saopštenju.

Zvaničnica iz Indije je rekla da će ova zemlja ignorisati američke trgovinske sanckije protiv Irana. “Indija će se uskladiti sa sankcijama UN-a, a ne sa sankcijama za pojedine zemlje“.

Iran je treći najveći indijski dobavljač nafte. Indija je kupila rekordnih 27,2 miliona tona nafte od Teherana tokom poslednje fiskalne godine, koja se završila u martu 2018. godine. To predstavlja porast od 114% u odnosu na prethodnu godinu.

Webtribune.rs

Check Also

CENE NEKRETNINA U SRBIJI ĆE PASTI PREKO NOĆI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

VEĆ MESECIMA cene kvadrata u Beogradu i širom Srbije ne prestaju da rastu. Kvadrati u …