Home / AKTUELNO / Kakve su posledice razotkrivanja “Lekara bez granica“: SEKSUALNO ISKORIŠĆAVANJE JE SAMO VRH LEDENOG BREGA

Kakve su posledice razotkrivanja “Lekara bez granica“: SEKSUALNO ISKORIŠĆAVANJE JE SAMO VRH LEDENOG BREGA

Predsednik Haitija Žovenel Moiz pozvao je danas na istragu humanitarne organizacije „Doktori bez granica“ i drugih takvih organizacija koje su došle u tu ostrvsku držvu nakon zemljotresa koji je pogodio 2010

Kako prenosi Rojters, on je izjavio da su seksualne zloupotrebe koje su vršili pripadnici britanske humanitarne organizacije Oksfam, samo vrh ledenog brega.

– Slučaj Oksfam je samo vidljivi deo ledenog brega. Nije samo Oksfam, postoje i druge nevladine organizacije u istoj situaciji, ali one kriju informacije na unutrašnjem nivou – rekao je Moiz.

Jedna od najvećih humanitarnih organizacija u svetu za pomoć usled katastrofa, Oksfam, ove nedelje se javno izvinila zbog skandala koji je potresao humanitarni sektor.

Kako britanska agencija prenosi, Oksfam nije ni potvrdio ni negirao nedavno pisanje londonskog „Tajmsa“ da su neki njeni članovi plaćali žene na Haitiju za pružanje seksualnih usluga.

– Trebalo bi da bude sprovedena istraga i u drugim organizacijama koje ovde rade od 2010. Na primer, “Doktori bez granica“ morali su da pošalju kući 17 osoba zbog seksualnih zloupotreba, što nikad nije bilo objašnjeno – rekao je Moiz.

Agencija navodi da nije bilo jasno na šta je on tačno mislio.

„Doktori bez granica“ sa sedištem u Ženevi, istražuju Moizove komentare i pozdravljaju istragu humanitarnog sektora, poručila je portparolka te organizacije Alania Lorenzo dodajući da ta organizacija ima nula tolerancije za seksualne zloupotrebe.

(Tanjug)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …