Home / AKTUELNO / KINEZI PREUZIMAJU BIVŠI VOJNI KOMPLEKS U SRBIJI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

KINEZI PREUZIMAJU BIVŠI VOJNI KOMPLEKS U SRBIJI- EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala, u strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom „Rudeks“, otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca – koji je služio za skladištenje municije – najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.

– Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije – ističe predsednik opštine u Boljevcu dr Nebojša Marjanović.

– Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika!

Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno su, pri kraju potpuno infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se – po rečima dr Marjanovića – očekuje vrlo brzo.

Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ koji je – od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto – u većinskom vlasništvu kineske kompanije „ZiJin“.

Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije „ZiJin Čoper Bor“, godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.

Primera radi, samo je na površinskom kopu „Veliki Krivelj“, iz sastava rudnika bakra „Bor“, lane potrošeno čak 169 tona industrijskog eksploziva.

Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A, poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji…

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …