Home / AKTUELNO / Ko odaje Amerikancima informacije?! Pre Britanaca su objavili vesti o napadu u Mančesteru, svi se pitaju kako

Ko odaje Amerikancima informacije?! Pre Britanaca su objavili vesti o napadu u Mančesteru, svi se pitaju kako

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud nazvala je danas “iritantnim” to što su detalji o bombaškom napadu na koncertu u Mančesteru “procurele” do američkih medija pre nego što su objavljene u Britaniji, navodeći da je o tome razgovarala sa vlastima SAD i da se to ne sme ponoviti

Britanska policija je bila veoma jasna da želi da kontroliše protok informacija da bi se zaštitio integritet operacije… Tako da je iritantno kada informacije dođu iz drugih izvora i ja sam bila potpuno jasna sa našim prijateljima da se to ne sme ponoviti – istakla je Rud.

Upitana da li su time američke vlasti ugrozile istragu, Rud je odgovorila da “ne bi išla tako daleko”.

Rud je rekla i da napadač iz Mančestera, koji je u bombaškom samoubilačkom napadu na koncertu ubio 22 osobe, najverovatnije nije delovao sam. Potvrdila je da je osumnjičeni, koji je identifikovan kao Salman Abedi, poznat od ranije bezbednosnim službama.

– Izgleda da je verovatno, da je moguće, da on to nije uradio sam. Obaveštajne službe i policija prate tragove da bi dobili informacije kako bi bili bezbedni – rekla je Rud za BBC radio, preneo je Rojters.

Veruje se, kako je kazala, da se Abedi nedavno vratio iz Libije.

Rud je precizirala da će na britanskim ulicama biti raspoređeno 3.800 vojnika. BBC navodi i da će premijerka Tereza Mej dana održati novi sastanak Odbora Kobra za reagovanje u kriznim situacijama.

Mej je prethodno objavila da je Velika Britanija podigla nivo pretnje od terorizma na “kritičan” što znaci da se smatra da je neizbežan novi napad.

Islamska država preuzela je odgovornost za sinoćnji samoubilački napad na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru, kada su 22 osobe poginule, a na desetine povređeno.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …