Home / AKTUELNO / KONFUZIJA U PRIŠTINI: Hoće li pasti vlada Ramuša Haradinaja?

KONFUZIJA U PRIŠTINI: Hoće li pasti vlada Ramuša Haradinaja?

Posle haosa na severu Kosova, napada jedinica ROSU na predstavnike Srba i izlaska Srpske liste iz kosovske vlade, koja time gubi većinu u kosovskoj skupštini, otvoreno je pitanje pada kabineta Ramuša Haradinaja.

Konfuzija je nastala i zbog sukobljenih izjava samog Haradinaja, koji je juče rekao da neće podnetio ostavku i pozivao Srpsku listu na razgovore, a danas da ima neophodnu podršku.

Uprkos procenama o mogućem padu vlade, Haradinaj danas kaže da je za opstanak vlade dobio podršku vladajuće koalicije, koju će od sada činiti samo albanske partije, ali i albanska opozicije.

Nezadovoljan odlukom Srpske liste, Haradinaj je rekao da postoje i druge parlamentarne grupe, i da će njegova vlada biti manjinska.

– Dobio sam čestitke od poslanika, parlamentarnih grupa. Dakle, ne postoji potreba za izborima, niti je vlada pala – rekao je kosovski premijer.

Poslednji vanredni parlamentarni izbori na KiM održani su u junu prošle godine, a vlada je uz teške pregovore formirana tek u septembru i to zahvaljujući podršci Srpske liste.

Poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova su podeljeni po pitanju opstanka ili pada vlade. Dok Zenun Pajaziti smatra da prištinske institucije u ovom trenutku treba ojačati, njegov kolega Džavit Haljiti smatra da je najava izlaska Srpske liste iz vlade „ucena“, ali da će to, ako ta odluka bude i ozvaničena, to značiti pad vlade.

S druge strane, opozicione stranke, Demokratski savez Kosova (DSK), Samoopredeljenje i grupa nezavisnih poslanika još se nisu izjasnili da li će podržati Haradinaja.

DSK, stranka koja je nedavno, kada je u skupštini ratifikovana demarkacija sa Crnom Gorom, tražila nove izbore, sada smatra da ne treba dozvoliti pad vlade i da ne treba dozvoliti da „Srpska lista odlučuje o sudbini Kosova“.

Deo analitičara, međutim, napominje da, iako nije prošlo ni godinu dana mandata ove vlade, ne treba isključiti ni mogućnost raspisivanja izbora.

Šta su varijante?

Kako je sam Haradinaj rekao, podršku za nastavak rada vlade ima i od vladajućih stranaka, ali i od albanske opozicije. Na koga je tačno mislio, nije precizirao, ali jedna od mogućnosti da podršku njegovom kabinetu, ukoliko je Srpska lista definitivno uskrati, mogu da priže poslanici opozicije.

S obzirom da se pre izvesnog vremena „raspala“ poslanička gurupa opozicionog „Samoopredeljenja“, inače druga najjača snaga u kosovskom parlamentu, možda bi deo te nekadašnje grupe mogao da podrži Haradinaja.

Druga opcija je da predstavnici Srba budu „zamenjeni“ pripadnicima drugih manjinskih stranaka u kosovskom parlamentu, dok je treća opcija da Haradinajeva vlada ubuduće bude manjinska.

Vlada Kosova ima 21 ministarstvo, od čega Srpska lista vodi tri ministarstva: za povratak raseljenih (Dalibor Jevtić, koji je i zamenik premijera), lokalnu samoupravu (Ivan Todosijević) i ministarstvo poljoprivrede (Nenad Rikalo).

Srpska lista u kosovskom parlamentu ima devet poslanika.

Check Also

ŠOKANTNO OTKRIĆE OBRADOVIĆA: NABAVILI SU MILION DOZA KINESKE VAKCINE KOJA NIJE ODOBRENA OD NAŠE AGENCIJE ZA LEKOVE

Avion sa tovarom od milion doza kineske vakcine Sinofarm sleteo je na beogradski aerodrom Nikola …