Home / AKTUELNO / KOSOVSKE SNAGE SE GOMILAJU U JUŽNOJ MITROVICI: Oklopna vozila na ulicama- KFOR: Pratimo situaciju

KOSOVSKE SNAGE SE GOMILAJU U JUŽNOJ MITROVICI: Oklopna vozila na ulicama- KFOR: Pratimo situaciju

Kolona oklopnih vozila kosovske policije viđena je na ulicama Južne Mitrovice. Kako za „Blic“ prenose srpski izvori na terenu sve izgleda kao gomilanje kosovskih bezbednosnih snaga u Južnoj Mitrovici.

Na fotografijama koje je objavio portal Indeksonline, vidi se više oklopnih vozila koji se kreću gradom. Razlog za sada nije poznat, ali kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je takođe preneo informaciju o „kretanju albanskih trupa“, moguća su dva cilja – ili da kontrolišu zeleni prelaz zbog najnovijih mera Prištine o povećanju taksi, ili žele da kontrolišu Gazivode.

KFOR je potvrdio da ima policijskih jedinica u Južnoj Mitrovici, ali navode, da nema razloga za zabrinutost i da je KFOR u toku sa situacijom.

Prema informacijama „Blica“ sa terena, u južnom delu, iz pravca Mitrovice kretao se konvoj policijskih oklopnih kamiona za razbijanje demontracija. Srpski izvori prenose da je jedan vod pripadnika specijalnih jedinica ROSU iz glavne baze koja se nalazi u selu Vrelo došao je u Južnu Mitrovicu, a odatle su se stacionirali u bazi ROSU u naslju Bair, koja je bivša baza KFOR-a u Mitrovici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova, jer je kako rekao, dobio informaciju da su albanske naoružane trupe krenule ka Mitrovici.

– Dobili smo informaciju da su iz Baze Vrelo krenuli pripadnici specijalnih jedinica ROSU. Dolaze punim kamionima. Idu ka Severnoj Mitrovici. Ne znamo šta im je cilj. Rečeno nam je i da je KFOR bio spreman da zaustavi nečije ludilo. Hvala im na tome, ako je istina – izjavio je Vučić tokom sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Kako je dodao Vučić, imaju dva cilja, ili da kontrolišu zeleni prelaz zbog najnovijih mera Prištine o povećanju taksi, ili žele da kontrolišu Gazivode.

Portal Kossev takođe prenosi da se na putu ka Severnoj Mitrovici, nalazi konvoj policijskih oklopnih kamiona za razbijanje demonstracija, kao i da specijalne jedinice kontrolišu saobraćaj.

„Očevici nam takođe javljaju da je primećeno kretanje jednog konvoj oklopnih vozila KSF, ali prema Prištini.

Iz KFOR-a potvrđuju da ima policijskih jedinica u Južnoj Mitrovici, ali navode, da nema razloga za zabrinutost i da je KFOR u toku sa situacijom.

„Za sada nema zabrinutosti. Tačno je da ima određenih policijskih jedinica u Južnoj Mitrovici, ali u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost, jer je KFOR u kontaktu sa Kosovskom policijom. Nije tačno da su pokrenute Kosovske trupe. KFOR prati situaciju,“ ovako je prokomentarisao portparol KFOR-a, Vinćenco Graco, situaciju na terenu u telefonskom razgovoru za KoSSev.

On je rekao i da je situacija pod kontrolom.

– Nije bilo nikakvog pokretanja trupa KBS prema Severu. Bilo je policijskih trupa na jugu Mitrovice, ali kao što sam rekao, u kontaktu smo sa policijom i nije bilo razloga za zabrinutost – dodao je on.

Check Also

ŠOK ANALIZA NEMAČKOG ANALITIČARA: IDUĆE GODINE ODLAZI MERKEL- POČINJE ALIJANSA SA RUSIJOM I KINOM- OVO SE SPREMA SAD

Nemački politički analitičar Alekander Rar smatra da će 2021. godina biti prekretnica za Nemačku. Iako …