Home / AKTUELNO / KRAJ VLASTI CIPRASA I SIRIZE- VELIKA POBEDA MICOTAKISA I NOVE DEMOKRATIJE

KRAJ VLASTI CIPRASA I SIRIZE- VELIKA POBEDA MICOTAKISA I NOVE DEMOKRATIJE

Konzervativna Nova demokratija vodi na danas održanim prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u toj zemlji.

Ministarstvo navodi da je, prema njihovim procenama, opoziciona Nova Demokratija Kirijakosa Micotakisa osvojila 39,8 odsto glasova dok je vladajuća Siriza predvođena premijerom Aleksisom Ciprasom dobila 31,5 odsto glasova, prenosi Rojters.

Prema prethodno objavljenim prvim izlaznim anketama, Nova demokratija osvojila je između 38 i 42 odsto glasova i imaće između 155 i 167 mesta u parlamentu, koji ima 300 poslanika.

Siriza je na drugom mestu sa osvojenih između 26,5 i 30,5 odsto glasova, odnosno između 77 i 82 mesta u parlamentu, prenosi ANA.

Cipras je nazvao je lidera opozicije i čestitao mu na pobedi na parlamentarnim izborima, izjavio je neimenovani zvaničnik Micotakisove stranke Nova demokratija.

On je rekao da će primopredaja dužnosti biti obavljena sutra, nakon što Micotakis položi zakletvu na mestu premijera Grčke.

Cipras je izbore raspisao pre tri meseca pošto je njegova levičarska stranka Siriza na majskim izborima za Evropski parlament pretrpela poraz od konzervativne Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa.

Vanredni izbori stižu u trenutku kada Grcka s mukom nastoji da se izvuče iz decenijske finansijske krize, koja je vrednost grčke privrede smanjila za četvrtinu i uticala na skok nezaposlenosti i siromaštva.

Ovo su prvi parlamentarni izbori u Grckoj otkako je ta zemlja okončala primenu trećeg uzastopnog programa pomoći međunarodnih kreditora, ali i postigla sporazum sa Skopljem o imenu Severne Makedonije.

Nova demokratija: Istorijska pobeda; Siriza: Bićemo jaka opozicija

Nakon prvih preliminarnih rezultata na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, gde opoziciona Nova demokratija beleži ubedljivo vođstvo ispred vladajuće Sirize, izvori iz ND komentarišu da je reč o istorijskoj pobedi, prenosi grčka agencija ANA-MPA.

„Ovo je istorijska pobeda Nove demokratije koja se pripisuje Kirijakosu Micotakisu. Ako se potvrde preliminarni rezultati, Nova demokratija danas je dostigla jednu od najvećih pobeda od 1974. godine. Podsećamo vas da je slično vođstvo poslednji put zabeleženo 1981. godine i ovo pokazuje da građani žele da izađu iz krize i povrate osećaj normalnostu u našoj zemlji“, navode izvori stranke.

Takođe iz Nove demokratije dodaju da je rezultati odraz neodobravanja politike koju je vodila Siriza.

„Grci su glasali za svoje živote i izabrali su program Nove demokratije kako bi povećali svoj životni standard, uživali u smanjenju poreza, dobili nova i bolja radna mesta i osigurali bezbednost za sve“, objašnjavaju neimenovani izvori Nove demokratije.

Oni su dodali da rezultat povećeva njihovu odgovornost i napominju da Grčka ulazi u novu eru ostavljajući krizu i sve što je vraćalo zemlju nazad.

S druge strane, izvori iz vladajuće Sirize poručili su da će poštovati volju naroda ako se ispostavi da su tačni preliminarni rezultati.

„Siriza je ipak dobila značajan procenat glasova na izborima u izuzetno teškim okolnostima“, navode izvori iz ove stranke.

Kako su istakli, Siriza ostavlja bogato nasleđe, zemlju sa regulisanim javnim dugom, bez memoranduma i kredita MMF, sa stabilnim javnim finansijama, smanjenom stopom nezaposlenosti, socijalnom zaštitom i devet uzastopnih kvartala privrednog rasta.

„Mi ćemo braniti ta dostignuća sa pozicije jake opozicije“, poručili su iz Sirize

Check Also

JEREMIĆ: PROMENA SISTEMA NIJE MOGUĆA BEZ REVANŠIZMA- SVE OPLJAČKANO ĆEMO IM ODUZETI- RADI SE O MILIJARDAMA EVRA

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da promena sistema nije moguća bez revanšizma, …