Home / AKTUELNO / KRITIČNA SITUACIJA! GENERAL BASURIN: Ukrajina sprema ofanzivu na DNR, posle ubistva Zaharčenka

KRITIČNA SITUACIJA! GENERAL BASURIN: Ukrajina sprema ofanzivu na DNR, posle ubistva Zaharčenka

Lider Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko ubijen je u petak uveče u eksploziji u kafiću „Separ“ u centru Donjecka. Ministar privrede samoproglašene republike Aleksandar Timofejev takođe je ozbiljno povređen u eksploziji.

Ukupno je povređeno 12 osoba. Vlasti Donjecke Narodne Republike proglasile su incident za teroristički napad. Prema rečima Dmitrija Trapeznikova, zbog sumnje za ubistvo Zaharčenka pritvoreno je nekoliko osoba koje su potvrdile da je u pitanju bila diverzija koju je pripremila Ukrajina. Sa svoje strane, Služba bezbednosti Ukrajine ranije je odbacila optužbe za umešanost u ubistvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Zaharčenkovo ubistvo podlim naglašavajući da oni koji su izabrali put terora ne žele da traže mirno rešenje sukoba. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da praktično nema sumnje da iza ubistva lidera DNR stoji Kijev. Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivičnu istragu o smrti Zaharčenka i ranjavanju Timofejeva.

Donjecka republika povećala kontrolu na graničnim prelazima

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike povećale su inspekciju na graničnim prelazima na granici sa Ruskom Federacijom i na kontakt-liniji u Donbasu nakon ubistva lidera DNR Aleksandra Zaharčenka, saopštilo je Ministarstvo državne bezbednosti DNR.

„Svi granični prelazi rade za ulazak i izlazak. Uveden je pojačani režim inspekcije“, rekao je predstavnik Ministarstva.

On je precizirao da je pojačani režim uveden na svim prelazima DNR — kako na liniji dodira, tako i na granici sa Rusijom.

Vlasti DNR su u petak saopštile da su zatvorile granice republike, uključujući i sa Rusijom i LNR, zbog sprovođenja specijalne operacije za obezbeđivanje reda. U subotu je poslanik Narodnog saveta DNR Vladislav Brig izjavio da je kretanje preko graničnih prelaza DNR ponovo uspostavljeno.

Lavrov: Ubistvo lidera DNR je otvorena provokacija

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je atentat na lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Aleksandra Zaharčenka, provokacijom čiji je cilj rušenje Minskih sporazuma o rešavanju situacije u Donbasu.

„Ovo je provokacija, otvorena, usmerena na rušenje implementacije Minskih sporazuma. Istina, njih ionako kijevske vlasti nisu realizovale“, rekao je Lavrov novinarima.

DNR: Kijev sprema ofanzivu nakon ubistva Zaharčenka

Ukrajinska vojska počela je pripreme za ofanzivu u Donbasu nakon stradanja lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike, Aleksandra Zaharčenka, rekao je novinarima portparol operativne komande DNR Eduard Basurina.

„Ukrajinska hunta koja je podlo ubila našeg glavnog komandanta — junaka Donjecke Narodne Republike, Aleksandra Vladimiroviča Zaharčenka, uobrazila je da je nepobediva vojna snaga i počela aktivnu pripremu za ofanzivu“, izjavio je Basurin.

On je dodao da ukrajinske snage raspoređuju udarnu grupu u pravcu Marijupolja i da je primećeno prebacivanje teške tehnike i artiljerije na područje grada Rozovke pod kontrolom Kijeva.

Check Also

PRVI SNIMCI IZ PAKLA „AZOVSTALJA“: POSLE PREDAJE I ČIŠĆENJA KATAKOMBI U KOJIMA SU BORAVILI PRIPADNICI PUKA AZOV (VIDEO)

NA društvenim mrežama pojavili su se snimci iz “pakla” Azovstalja. Iz tunela ispod Azovstalja izašlo …