Home / AKTUELNO / LAZANSKI O HAPŠENJU ĐURIĆA: Evo ko stoji iza akcije i hapšenja…

LAZANSKI O HAPŠENJU ĐURIĆA: Evo ko stoji iza akcije i hapšenja…

Današnju situaciju u Kosovskoj Mitrovici vlasti u Prištini nisu mogle same da isplaniraju bez konsultacija i podrške zapadnih centara moći, ocenio je narodni poslanik i novinar Miroslav Lazanski.

Iznenađujuće  je da Priština pribegla tako brutalnoj sili, kaže baš na dan kad „navodno počinju sa procedurom osnivanja Zajednice srpskih opština“ što je kontradiktorno.

– Ali je možda upravo to i razlog, da isprovociraju akciju Srbije pa da onda kažu „e sad zamrzavamo proceduru osnivanja Zajednice srpskih opština“ – rekao je Lazanski za RTS.

On smatra da treba odati priznanje direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i generalnom sekretaru Predsedništva Nikoli Selakoviću što su, kažze, ipak našli način da dođu do Kosovske Mitrovice i pored blokade administrativnog prelaza na Jarinju.

– Ovo sigurno Priština nije sama isplanirala. Na ovakav čin se oni ne bi mogli odlučiti bez konsultacija sa svojim mentorima, a to su pre svega zapadni centri moći – kaže Lazanski.

Priština će, prema njegovoj oceni, koristiti eufemizme kako bi objasnila današnje događaje, poput onih, kaže, da nisu pripadnici ROSU intervenisali nego Kosovske interventne jedinice koja je inače zadužena za Sever KiM.

– Ali to teško može da bude objašnjivo za nas, da primenite silu nad političarima visokog ranga iz Srbije – ističe Lazanski i dodaje da je to „zaista neobjašnjivo, što ukazuje da ne postoji ineteres Prištine da idu na bilo kakav konstruktivan dijaloga i kompromis“.

Od procene državnog vrha Srbije zavisiće i, kaže, dijapazon odgovora na sve što se zbiva u Kosovskoj Mitrovici.

– Naravno da ćemo mi tzražiti hitno oslobađanje Đurića, naravno da će Amerikanci to isposlovati, naravno da će oni njega vrlo brzo pustiti, sa objašnjenjem da se našao na KiM ilegalno. Oni će kompletno svoje objašnjavanje svega što se desilo pokušati da tumače tako da su Selaković i Đurić ušli mimo legalnog administrativnog prelaza i na tome će zasnivati objasnsjavanje brutalne upotrebe sile – podvlači Lazanski.

Dodaje da to neće doprineti boljoj atmosferi za nastavak dijaloga u Briselu.

Lazanski ne isključuje ni mogućnost da postoji veza između proterivanje ruskih diplomata i zaoštravanje između Zapada i Rusije sa dešavanjem na KiM.

– Ne bih isključio ni vezu između spoljonopolitičkih događaja u Evropi i ovoga što se dešava danas u Kosovskoj Mitrovici – ocenio je Lazanski za RTS.

Check Also

MEDIJI OVO KRIJU- U NORVEŠKOJ PREMINULE 23 OSOBE NAKON PRIMANJA VAKCINE „FAJZER-BIONTEK“!

U Norveškoj preminulo je 23 osobe nakon primanja vakcine američke kopmpanije „Fajzer“ i nemačkog startapa …