Home / AKTUELNO / LAZANSKI UPOZORAVA NA OPASNOST: NIJE U PITANJU SAMO KOSOVO- IMAMO JOŠ VEĆI PROBLEM..!

LAZANSKI UPOZORAVA NA OPASNOST: NIJE U PITANJU SAMO KOSOVO- IMAMO JOŠ VEĆI PROBLEM..!

Odgovornost za bezbednost na Kosovu i Metohiji je na pripadnicima Kfora, rekao je vojno-politički komentator „Politike“ Miroslav Lazanski, komentarišući nedavno hapšenje šestočlane grupe džihadista na Kosovu pod sumnjom da su planirali napade u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici.

Opasnost od povratnika sa ratišta iz Sirije koji su se borili na strani takozvane Islamske države postoji, ali ona nije vezana samo za teritoriju južne srpske pokrajine, rekao je Miroslav Lazanski gostujući u Dnevniku RTS-a.

– Ta opasnost postoji, ali ona nije vezana samo za KiM već i za BiH, Makedoniju, pa i Rašku. Problem je što mi nemamo kontrolu na KiM i zato je to pitanje za Kfor. Oni su zaduženi za bezbednost u južnoj srpskoj pokrajini – rekao je Lazanski.

Komentarisao je i najave o mogućim napadima džihadista na izraelske mete, Srbe i Kfor.

– Napad na Kfor bi bio vrhunac njihovih ambicija. Što se tiče Izraelaca, njih nema u ovom regionu, a i kada dolaze sportske ekipe, oni ne putuju bez priprema bezbednosnih struktura. Dakle, ostaju Srbi sa KiM koji su potencijalno laka meta, jer nisu ni naoružani ni obučeni, ali za njihovu bezbednost je takođe odgovoran Kfor – objašnjava Lazanski.

Etabliranje kalifata u sredini gde imate i Kfor i druge bezbednosne strukture je upitno, iako je moguće da, zbog pomeranja stanovništva iz sela u gradove, džihadisti sada koriste napuštena i udaljena sela gde, su nekada živeli Srbi za baze i skrivanje, smatra Lazanski.

Što se situacije posle izbora u BiH tiče, vojno-politički komentator smatra da ne treba mnogo pažnje pridavati izjavama Željka Komšića kada je u pitanju Kosovo, jer ne veruje da može doći do preglasavanja u Predsedništvu BiH.

Lazanski ne razume ni šta znači suprotstavljanje Srajeva izgradnji mosta na Pelješcu, tim pre što BiH koristi hrvatsku luku Ploče.

– Hrvatska ima potrebu da napravi taj most i ne vidim razlog zašto bi Sarajevo to blokiralo – rekao je za RTS Miroslav Lazanski.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …