Home / AKTUELNO / LEDENI TALAS STIŽE IZ SIBIRA: Temperature će ići i do -10, snežni pokrivač do 30 CENTIMETARA

LEDENI TALAS STIŽE IZ SIBIRA: Temperature će ići i do -10, snežni pokrivač do 30 CENTIMETARA

Sneg, olujni vetrovi i debeli minus, koji se ove nedelje najavljuju u Hrvatskoj, alarmirali su susednu državu, a meterolozi kažu da Srbiju očekuje tek malo bolji scenario – do petka će temperature biti uobičajne za februar, a onda nam stiže ledeni talas iz Sibira i temperature do minus 10 stepeni.

Tokom nedelje najveće promene zadesiće istok zemlje, gde mališani još uvek ne treba da odlažu svoje sanke.

– Od danas sve do petka na području cele Srbije biće potpuno oblačno, sa mešovitim padavinama, dakle i kišom, i susnežicom, i snegom. Izuzetak je istok Srbije gde će uglavnom biti samo snega, zbog čega će se u Timočkoj i Negotinskoj krajini stvoriti i veći snežni pokrivač. To će reći da područje oko Negotina, Bora, Zaječara već večeras može da očekuje između 10 i 20 centimetara snega. Jedino će planinskim predelima pokrivač biti deblji, negde oko 30 centimetara – kaže meterolog Đorđe Đurić.

Što se tiče ostatka Srbije, smenjivaće se kiša i povremena susnežica i sneg. U nižim predelima, čak i ako se malo zabeli, sneg će se zadržati vrlo kratko, jer dnevne temperature će konstantno biti u plusu.

– Dnevne temperature će se u većini zemlje kretati oko dva stepena Celzijusa, dok će jug biti topliji, sa i do 10 stepeni iznad nule. Na jugu Banata očekuju nas olujni i orkanski udari, a u Pomoravlju i Podunavlju jaka i olujna košava – kaže Đurić.

Od petka ledeni talas

Prema današnjim prognozama, poslednjih dana februara meterolozi najavljuju pravi ledeni talas, koji počinje od vikenda.

-Podaci nam zasada pokazuju da će anticiklon iznad severne Evrope da ojača, čime će se omogućiti da jezgro ledenog vazduha iz Sibira prodre na evropsko kopno, spusti se čak do juga i dođe do područja Srbije.

Kada taj veoma hladan vazduh stigne u toplije krajeve, formiraju se cikloni, a uz kombinaciju ciklona i ledenog vazduha, mi bismo mogli da imamo i ozbiljnije snežne padavine poslednjih dana a februara.

To bi značilo ledene dane, kada bi i maksimalna dnevna temperatura padala ispod nule – objašnjava Đurić.

Do prodora sibirskog vazduha doći će tokom vikenda, ali on će se najviše osetiti početkom sledeće nedelje. Najhladnije će biti na severu Srbije.

– Minimalne temperature, po današnjim prognozama, biće i do minus 10 stepeni. Ako se ostvari taj ledeni talas od vikenda, to će biti najhladniji period ove zime, od njenog početka. Ipak, već počtekom marta nas očekuje otopljenje i temperature će preći u plus – zaključuje on.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …