Home / AKTUELNO / LJUDSKI ORGANI IZ STAKLENKA: Naučnici širom sveta uzgajaju „male mozgove“ u staklenim posudama! (VIDEO)

LJUDSKI ORGANI IZ STAKLENKA: Naučnici širom sveta uzgajaju „male mozgove“ u staklenim posudama! (VIDEO)

Naučnici širom sveta uzgajaju “male mozgove” kako bi pomoću njih došli do odgovora na pitanja što kod ljudi uzrokuje bolesti i poremećaje kao što su autizam ili šizofrenija.
lekari-doktori-hirurzi-organi-operacija
Puno je još nedoumica vezanih uz ljudski mozak koje moramo rešiti – od onih zašto smo levaci ili dešnjaci do onog zašto razvijemo autizam.

Za neka od pitanja može se pronaći odgovor proučavajući mozak, primjerice, glodavaca, no ne i na ova.

Kako bi dobili odgovor na pitanje o tome što uzrokuje autizam ili šizofreniju, naučnici širom sveta sada uzgajaju stotine sitnih ljudskih mozgova u laboratorijima, a metoda koju koriste da bi uzgojili te mozgove je vrlo jednostavna, piše Daily Mail.

Slika prikazuje usporedbu između mozga u razvoju (lijevo) i organoida (desno) koji su stvorili znanstvenici

“Mozgove uzgajamo na isti način kako se njihov nastanak vidi kod embriona”, izjavila je Madeline Lancaster iz laboratorija molekularne medicine s Cambridgea.

Mozak se stvara pomoću bilo koje vrste stanica. Uz pomoć proteina te stanice postaju matične stanice, a kako one rastu počinju se razvijati i stanice mozga.

Stanice mozga smeštaju se u poseban “žele”, a potom u inkubator.

Prvi ”mozak u boci” 2013.

Prvi “mozak u boci” naučnici su uzgojili 2013. i nadali su se da će ih on dovesti do tretmana za neurološke i mentalne bolesti.

Organoidi, odnosno tkiva koja podsećaju na mozak, veličine su oko četiri milimetra i imaju strukturu sličnu nezrelom ljudskom mozgu.

Kao i normalni mozgovi, organoidi su podijeljeni na sivu tvar, a sastoji se od neurona, i bijelu tvar, masno tkivo koje sastoji od njihovih vretenastih “repova”.

Svaki je takođe sastavljen od određenih područja, kao što je ljudski mozak.

Deo naučnika protiv postupka

No, dok jedni naučnici pokušavaju uzgajati ljudski mozak drugi se takvim njihovim potezima protive.

Dr Martin Coath iz Instituta na Sveučilištu Plymouth postavlja pitanje zašto bi uopšte iko poželeo kreirati ljudski mozak. “Ljudski mozak koji u potpunosti radi ima savest, nade, snove, oseća bol i postavlja pitanja i zato mi to radimo”, kaže on.

“Nešto što uzgajamo u laboratoriju, no na puno jednostavnijem nivou nego što je ljudski mozak, može biti ‘zakačeno’ za elektroničke oči, uši i ruke i smatrati da nešto čini – može biti nešto što je sofisticirano kao mnogo jednostavnih živih bića”, dodaje.

(Global CIR/Net.hr)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …