Home / AKTUELNO / LONDON UCENIO SRBIJU! NEMA PODELE, SAMO STOLICA U UN ZA PRIŠTINU!

LONDON UCENIO SRBIJU! NEMA PODELE, SAMO STOLICA U UN ZA PRIŠTINU!

Priča o razgraničenju na Kosovu postaje sve prihvatljivija za centre moći u svetu, ali London o toj temi ne želi ni da razgovara, za njega je pitanje takozvane Republike Kosovo odavno rešeno.

Prema saznanjima iz diplomatskih izvora Velika Britanija je još uvek jedina sila koja čvrsto stoji na stavu da nema nikakvog razgovora o razgraničenju na Kosovu i da je nezavisnost južne srpske pokrajine već gotova stvar.

Naime, iz Amerike, konkretno sa strane predsednika SAD Donalda Trampa sve češće stižu glasovi da je i podela KiM tema na stolu.

Jedna od najtvrđih zemalja po ovom pitanju bila je Nemačka, međutim i tu se stvari menjaju a kao dokaz tome je i izjava portparola parlamentarne grupe CDU/CSU Florijana Hana za DV.

„Ako se Kosovo i Srbija slože da je rešenje u promeni granica, međunarodna zajednica bi to morala da prihvati, rekao je Han i dodao:

„S promenom granica se mora delovati vrlo pažljivo, ali lično mislim da, kada se dve suverene države slože da promene zajedničku granicu između sebe i kada su u stanju da snose odgovornost za to, međunarodna zajednica bi to trebalo da prihvati“, prokomentarisao je Han ideju o kojoj bi moglo da se pregovara u nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Nemačka želi da se sporazum dve strane dopuni „uzajamnim priznavanjem suvereniteta“, dodao je Han.

Međutim Londo i dalje ostaje pri svom stavu.

Kako se aznaje London je doneo odluku o snažnijoj podršci nezavisnom Kosovu.

– Nakon što je u Ujedinjenim nacijama jasno rekao da želi da se rasprava o Kosovu zauvek skine sa dnevnog reda SB UN, jer je to „gotova stvar“ London je naredio svojim diplomatama da agituju u svim institucijama za ubrzan prijem Kosova u njih. Tako je predstavnik Velike Britanije na poslednjem sastanku zemalja Kvinte stopirao donošenje oštrog zaključka kojim bi se Priština osudila za uvođenje anticivilizacijskih taksi – otkriva sagovornik.

Prema njegovim rečima London zahteva samo jedno, a to je priznanje Kosova i stolica u UN za Prištinu.

Ambasada Velike Britanije u Prištini ranije je saopštila da su pozivi na korekciju nacionalnih granica između Kosova i Srbije mogu biti destabilizirajući.

„Normalizacija odnosa Srbije i Kosova presudna je za bezbednost, stabilnost i prosperitet obe zemlje, ali i šireg regiona. Britanska Vlada veruje da to treba da bude osnova za priznavanje nezavisnih i suverenih država unutar aktuelnih granica. Smatramo da pozivi o korekciji nacionalnih granica mogu biti destabilizirajući. Velika Britanija će nastaviti da podržava dijalog koji se vodi uz posredovanje EU, sa ciljem sveobuhvatnog i održivog rešenja u korist obe zemlje“, pisalo je u tom saopštenju.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …