Home / AKTUELNO / LOPOVI U SRBIJI IMAJU NOVI SISTEM KRAĐE: Nećete verovati kako pljačkaju radnje!

LOPOVI U SRBIJI IMAJU NOVI SISTEM KRAĐE: Nećete verovati kako pljačkaju radnje!

Lopovi torbe, sa unutrašnje strane, oblože aluminijumskom folijom i u nju stavljaju kradenu robu, kada sa takvom torbom prođe alarmni sistem na izlazu iz radnje, one ne pišti

lopov- radnja

Dok Srbi aluminijumskom folijom leče kostobolju i bolne pete, prema hit receptu sa interneta, lopovi folijom leče imovinsko stanje. Oni, naime, kako saznajemo, velike torbe iznutra oblažu aluminijumskom folijom, i na taj način sprečavaju alarme da zapište pri izlazu iz trgovine sa pokradenom robom. Stručnjaci objašnjavaju za Telegraf da folija “dekoncentriše” alarme.

Jedna prodavačica iz Kargujevca, koja radi u butiku od oko 500 kvadratnih metara, kaže da njene kolege iz branše ne mogu da postignu i nauče sve lopovske fore.

– Mi prodavci ne uspevamo da pratimo na koji sve način ljudi kradu, mi učimo svoj posao, lopovi svoj. Dok sam kroz prepunu radnju žurila ka mušteriji, koja me je pozvala, pogled mi je pao na muškarca koji je u ruci nosio torbu. Iz nje je virila aluminijumska folija. U hodu sam pomislila šta će mu folija? Odmah mi je sinulo. Čula sam za to. Pošla sam za njim – priča ona za Telegraf.

Lopov je shvatio da je raskinkan i ubrzao korak, ali je, ipak, ostao bez plena.

– Viknuh mu: “Ološu, stani!” Već je bio pred vratima. Stigla sam ga i uspela da dograbim ručke njegove torbe. Pala sam na kolena i čvrsto je držala. Vikala sam na sav glas: “Lopov, lopov, upomoć.” Srećom, on je u opštoj gužvi odustao, a ja sačuvala robu. Pokušao je iz radnje da mi iznese garderobu vrednu skoro 20.000 dinara – kaže ona.

Prema njenim rečima, lopovi svoje torbe sa unutrašnje strane oblože aluminijumskom ili folijom, koja u automobilima služi za zaštitu od sunca. Unutra ubacuju robu zajedno za alarmima. Kada sa torbom lopov prođe alarmni sistem na izlazu, alarmi ne pište. Tako iznose robu vrednu i po par desetina hiljada dinara, nekada i više nego što je cela plata prodavca.

Stručnjaci objašnjavaju da se radi o ometanju elektronske zaštite pomoću folije. Lopovi, naime, ukradenu robu ili stavljaju u tobru presvučenu alu folijom, ili njome umotavaju tagove odnosno alarme koje su na odeći.

Ali, ovaj tip ometanja rada je efikasan samo ukoliko ne postoji metal detekcija kao sastavni deo sistema za zaštitu od krađe. Najnoviji sistemi zaštite, međutim, zajedno sa detekcijom tagova, detektuju i prisustvo velike količine metala (folije) time sprečavaju ovaj vid krađe.

Problem je što se mnogi trgovci opredele za jeftinije sisteme zaštite, a kada lopovi to otkriju, gazde lokala shvate onu staru “ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji”.

(Marija Raca)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …