Home / AKTUELNO / MAKEDONIJA KAPITULIRALA– OSTALO SAMO IME: Zaev izbacio Aleksandra Makedonskog sa aerodroma i autoputa!

MAKEDONIJA KAPITULIRALA– OSTALO SAMO IME: Zaev izbacio Aleksandra Makedonskog sa aerodroma i autoputa!

Makedonska Vlada odlučila je da skopski aerodrom koji se do sada zvao „Aleksandar Veliki“ preimenuje u Međunarodni aerodrom Skoplje, a auto-put preimenuje u Prijateljstvo. Skoplje se spremna da prihvati i ime sa geografskom odrednicom.

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je preimenovanje aerodroma i auto-puta tokom sastanka sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom krajem januara na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Međunarodni aerodrom u Skoplju preimenovan je u aerodrom „Aleksandar Veliki“ 27. decembra 2006. godine odlukom Vlade na čijem je čelu bio tadašnji premijer Nikola Gruevski.

Tom odlukom u zemlji je počeo proces poznat kao „antikvizacija“ Makedonije. Auto-put je nazvan „Aleksandar Veliki“ dve godine kasnije.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je njegova zemlja spremna da prihvati geografsku odrednicu za ime.

– Želim da uspe pregovarački proces, mi smo spremni da prihvatimo geografsku odrednicu i tu ću stati jer znam da je ovo osetljivo pitanje. Da dam šansu da uspe pregovarači proces. Naši stavovi su javni i nadam se odluci – izjavio je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ambasadorom EU u Makedoniji Samuelom Žbogorom.

On je dodao da se u pregovaračkom procesu sa Grčkom u sporu u vezi sa imenom prilazi veoma pažljivo i da zato ne želi da daje više detalja.

Zaev je rekao da je optimista u pogledu mogućeg rešenja prihvatljivog za obe strane, ali je odbio da licitira o imenima koja su se pojavila u javnosti.

Žbogar je pozvao makedonsku vladu i ministre da ozbiljno da razmotre Strategiju EU za zapadni Balkan, budući da se u njoj nalaze projekti za sve oblasti.

– Zapadni Balkan kao što je sada nepripremljen, ali sa reformama do 2025. godine zemlje iz regiona mogu da postanu punopravne članice EU realizacijom Strategije – naglasio je Žbogar.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …