Home / AKTUELNO / MAKEDONIJA SE PODIGLA: Počeli protesti protiv prozapadnog Zaeva i njegovih albanskih partnera

MAKEDONIJA SE PODIGLA: Počeli protesti protiv prozapadnog Zaeva i njegovih albanskih partnera

makedonija-protest
 U Skoplju je održan protest građana pod nazivom “Četvrti Ilinden”, nakon što je Građanska inicijativa “Za zajedničku Makedoniju” pozvala građane na skup protiv promene Ustava, imena i suštine države.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama “Makedonija je naša crvena linija” i “Neće vam proći!”, izražavajući nezadovoljstvo zbog toga što je lider SDSM-a Zoran Zaev prihvatio albansku platformu.

„Makedonija ima tri Ilindena – 1903, 1944. i 1991. godine. Došlo je vreme da obznanimo četvrti Ilindan. U sva tri prethodna Makedonci su jasno i nedvosmisleno iskazali poštovanje prema svima koji žive pod ovim nebom.

Došlo je vreme i za nas da pokažu poštovanje. Mi, savremenici ovog trenutka, dužni smo da spojimo sve vrednosti iz prošlosti i da se usmerimo ka budućnosti.

Nijedan patriota nije protiv nacionalnih prava, kulture i tradicionalnih vrednosti svojih sugrađana”, navedeno je u proglasu koji je pročitao Igor Durloski.

U proglasu se pozivaju svi politički akteri u Makedoniji da ne čine ništa ni protiv sadašnjeg imena države niti protiv „njene suštine” i ustrojstva.

Posebno se zahteva da ni jedna partija ne prihvati „platfome napravljene u tuđem interesu i u tuđoj zemlji”.

Ovo se – što su svi prisutni ne samo dobro shvatili nego i pozdravili – odnosilo na SDSM, njenog lidera Zorana Zaeva i strance koji mu obezbeđuju da sa šiptarskim partijama formira novu vladu.

Na skupu nije bilo partijskih obilježja, a okupljeni su tvrdili da je cilj okupljanja da pokažu da su protiv dvojezičnosti i federalizacije Makedonije.

Protest je započeo ispred sedišta Vlade i preko puta kancelarije predsednika Makedonije, a završio se ispred Sobranja.

Jedan od inicijatora skupa, Bogdan Ilievski, rekao je ispred Sobranja da su se okupili da bi pokazali koliko vole domovinu.

„Žele njeno rasturanje, a mi želimo zajedničku domovinu. Žele da razdele crvenu i žutu boju na zastavi. To im nećemo dozvoliti”, poručio je Ilievski.

Prethodno je isti protest organizovalo udruženje “Tvrdokorni” koje kao i “Zajedno za Makedoniju” tvrdi da nije povezano sa strankom VMRO-DPMNE, koja je otvoreno pozvala građane da izađu na proteste ukoliko Zoran Zaev formira vladu.

Zaev je zajedno sa još tri političke formacije iz albanskog političkog korpusa obezbedio podršku za formiranje nove koalicione vlade.

On je potpise predao predsedniku države Đorđu Ivanovu, koji treba da uruči mandat za sastav vlade.

Protesti se nastavljaju sutra.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …