Home / AKTUELNO / Makedonski predsednik: Evropska unija je PALA NA ISPITU

Makedonski predsednik: Evropska unija je PALA NA ISPITU

djordje-ivanov

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je u Istanbulu kako Evropska unija pada na ispitu po pitanju Makedonije.

– Dok EU, s jedne strane, promoviše ljudska prava, zaštitu vlastitog identiteta i druga prava, ta pravila za Makedoniju ne važe – rekao je Ivanov, javlja agencija Anadolija, a prenosi N1.

Ivanov je boravio u Istanbulu, gde se obratio na Forumu o globalnom liderstvu 2017. u organizaciji Univerziteta Bahčešehir.

U svom govoru osvrnuo se na period Osmanskog carstva, te kazao kako su tokom tog perioda različite vere, različiti jezici i rase vekovima živeli zajedno, no kako to Evropljani još nisu shvatili.

Prema njegovim rečima, danas postoji pisani trag za poslednjih tri hiljade godina istorije čovecanstva, te da je 2.700 godina od toga proteklo u ratovima.

– Svet je u globalnom smislu u miru živeo 300 godina. Tu smo suočeni s jednim paradoksom. Možemo videti da su najduže godine mira zabeležene na Balkanu, Kavkazu i Bliskom istoku – istakao je Ivanov.

Ivanov je rekao kako Evropska unija, isto kao i Titova Jugoslavija, predstavlja projekat mira, no, istakao je, kako EU ne uspeva pronaći rešenje u kriznim periodima.

– Sve je perfektno dok traje mir. EU, kao što je to imala i Jugoslavija, ima problem nepostojanja metoda za krizu – rekao je Ivanov, navodeći primere Grčke, Ukrajine, te probleme borbe protiv terorizma.

Istakao je, takođe, kako je Makedonija donela odluku o pristupanju EU, no, zbog stavova Unije, još nije uspela ući na ta vrata. Isto tako, naglasio je kako njegova zemlja čini sve da postane članica NATO-a.

– Učinili smo sve što su tražili od nas. U Irak smo 12 puta slali svoje misije u okviru NATO-a, u Avganistan čak 24 puta. Ipak, nismo prihvaćeni u članstvo, jer nam je ime Makedonija.

Do sada je osam puta stigla preporuka Evrposke komisije za početak pregovora, no datuma još nema. Jer, ime vaše zemlje je Makedonija, vi ste Makedonci i jezik kojim govorite je makedonski.

EU pada na ispitu po pitanju Makedonije. Dok EU, s jedne strane, promoviše ljudska prava, zaštitu vlastitog identiteta i druga prava, ona za Makedoniju ne važe -rekao je Ivanov.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …